Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  
 

In het bedrijfsleven is leasing een veel voorkomend verschijnsel. Er zijn allerlei bedrijfsmiddelen die geleased kunnen worden, zoals voertuigen en machines. Leasen kan voor een ondernemer heel gunstig zijn. Het geeft hem namelijk meer vrijheid. Het grootste voordeel is dat de ondernemer niet hoeft te investeren in een bedrijfsmiddel. Hierdoor krijgt hij geen problemen met zijn liquiditeit, maar kan toch gebruik maken van het geleasede bedrijfsmiddel. In de regel kan een ondernemer kiezen uit twee leasevormen: operational lease en financial lease. Maar wat is het verschil tussen beide vormen?

Wie is economische eigenaar?
Het grootste verschil tussen operational lease en financial lease richt zich op de vraag wie de economische eigenaar van het leaseobject is. De specialist in financial lease en operational lease, oftewel de leasemaatschappij is normaliter de juridische eigenaar en kan bepalen aan wie een leaseobject wordt geleased of verkocht. Wie de economische eigenaar is, hangt af van welk vorm van lease er gekozen wordt. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij in de regel ook de economische eigenaar en bij financial lease wordt de ondernemer economisch eigenaar. Diegene die het economisch risico draagt en dus de meeste lasten betaald is de economische eigenaar.

Operational lease
Wil je als ondernemer geen gedoe met allerlei verschillende maandelijkse kosten en gewoon het leaseobject gebruiken? Dan is operational lease de beste optie. De leasemaatschappij draagt alle lasten, zoals verzekering en onderhoud. De onderneming krijgt maandelijks een factuur waarin in het leasebedrag alle kosten zijn opgenomen. Zo heeft de ondernemer een duidelijk beeld van zijn maandelijkse kosten en is het gemakkelijk om te budgetteren. Het risico op waardeverlies ligt volledig bij de leasemaatschappij die het leaseobject ook op de balans heeft staan en erover afschrijft. Na afloop van het leasecontract is het mogelijk om tegen een marktconforme prijs het leaseobject over te nemen. Operational lease lijkt het meest op het huren van een bedrijfsmiddel.

Financial lease
Bij financial lease wordt de ondernemer de economische eigenaar van het leaseobject. Het object komt ook op de balans te staan, er wordt over afgeschreven en de ondernemer draagt ook alle bijkomende kosten, zoals verzekering en onderhoud. Na afloop van het leasecontract blijft er nog een restwaarde over. Als de ondernemer deze restwaarde betaald, dan is hij ook juridisch eigenaar. Wanneer je financial lease overweegt kan het soms handig zijn advies in te winnen bij een specialist in financial lease. Je draagt namelijk wel meer risico dan bij operational lease. Voor financial lease wordt normaliter gekozen als een ondernemer sowieso een bedrijfsmiddel nodig heeft, maar deze niet kan financieren. Zo wordt hij uiteindelijk toch eigenaar van het bedrijfsmiddel.

Plaats op:
Datum: 4 juli 2019
Bron: Neerlandlease
Gerelateerde artikelen  
28-11-2019 Nieuws Verzeker je goed bij lease
31-07-2010 Nieuws 'Nieuwe accountingregels gaan leasemarkt 'ingrijpend veranderen'
30-09-2019 Nieuws Een Duitse auto importeren
28-03-2013 Nieuws Volkswagen Pon Financial Services neemt MAN lease over
12-11-2012 Nieuws Pon-leasemaatschappijen lanceren Stocklease.nl
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,36 seconden.