Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Financiën heeft tegenover de VNA bevestigd dat Staatssecretaris Weekers komt met een redelijk en overzichtelijk overgangsregime inzake de aanpassingen van de CO2-normen voor de fiscale bijtelling.

De plannen rond de aanpassingen van de bijtellingcategorieën zijn al grotendeels bekendgemaakt in de zogenoemde Autobrief van begin juni. Staatssecretaris Weekers heeft onlangs in Autoweek nog een paar extra elementen van de definitieve regeling prijsgegeven. Zo heeft hij laten weten dat degenen die nu in een auto van de zaak rijden, onder hun huidige fiscale bijtellingtarief blijven vallen zo lang de auto niet van eigenaar wisselt. Dat geldt tot eind juni 2012.

Verder heeft Weekers aangekondigd wat er gaat gebeuren met auto's van de zaak die na 2012 te naam worden gesteld. "Wie na 1 juli 2012 een nieuwe zuinige auto gaat rijden, houdt de lage bijtelling gedurende de normale leasetermijn. Dit is voor personenauto's nu zo'n 47 maanden. Ik moet voor Prinsjesdag bepalen hoe lang het precies wordt, wellicht kies ik voor een langere periode. Daarna ga je het reguliere bedrag betalen afhankelijk van de normen van die tijd. Wie vóór die datum een zuinige lease-auto heeft, houdt de lage bijtelling zolang de auto niet van eigenaar verandert. Dus zolang de leasemaatschappij of een werkgever de auto bezit, geldt de lage bijtelling. Dat is eerlijk voor al die mensen die voor die datum heel bewust zo'n auto hebben uitgezocht", aldus Weekers in Autoweek.

Op de NOS-radio ging Weekers een stapje verder en gaf hij aan dat die termijn vijf jaar zal worden. Precies de termijn die VNA met de staatssecretaris heeft besproken.

Voor de nul-procent categorie - tot 50 gr/km CO2-uitstoot - geldt een uitzondering. Deze categorie is tot 1 januari 2016 vrijgesteld van bijtelling. Wie een dergelijke auto van de zaak rijdt die vóór 1 januari 2016 is tenaamgesteld, kan ‘de gebruikelijke termijn van de leaseperiode' blijven profiteren van de nul procent bijtelling. Ook ná 2016.

Renate Hemerik, directeur VNA: "We zijn verheugd dat er nu in elk geval weer meer duidelijkheid is geschapen voor de berijders, de klanten van onze leden en voor de leasemaatschappijen zelf. Daar hebben we als VNA bij het ministerie ook op aangedrongen. Het is daarom extra jammer dat er door sommige media verwarring is gezaaid over dit onderwerp. Zo suggereert het AD vandaag dat het kabinet terugkomt op een aangekondigde bezuiniging. Onzin natuurlijk. Het betreft hier een budgetneutrale operatie. Dat wisten we al en ook dat heeft Weekers in Autoweek nog eens bevestigd."

Plaats op:
Datum: 2 september 2011
Categorie: Fiscaal
Bron: Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen VNA
Gerelateerde artikelen  
31-08-2011 Nieuws Weekers: groene leaserijder houdt zijn belastingvoordeel
05-01-2013 Nieuws Staatssecretaris Weekers wil gestaffelde bijtelling
16-03-2012 Nieuws Lage bijtelling blijft na wisseling van berijder
26-04-2012 Nieuws Zuinige dieselauto's ook in aanmerking voor nihilbijtelling
08-11-2011 Nieuws Verbijstering over mogelijk schrappen 0% bijtelling
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,36 seconden.