Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Zakelijk autodelen heeft veel voordelen voor ondernemers. Veel bedrijven oriënteren zich dan ook op de mogelijkheden, maar durven de stap nog niet te nemen. Want welke regelgeving is van toepassing en hoe organiseer je het zo dat je bedrijf en je medewerkers er optimaal van profiteren? Tijd voor wat licht in de duisternis.

Wat verstaan we onder zakelijk autodelen?
Het OndernemersCollectief Duurzame Mobiliteit (OCDM)* hanteert de volgende definitie:

“Zakelijk autodelen is het scheppen van de mogelijkheid door de werkgever om voertuigen flexibel in te zetten voor zakelijke doeleinden. Met zakelijk autodelen maken meerdere personen wisselend gebruik van één auto. Het gaat hierbij om voertuigen met of zonder vaste berijder, van een externe dienstverlener en/of eigen wagens, lease of pool.”

Carpoolen valt dus niet onder deze definitie omdat daarbij meerdere mensen op hetzelfde moment gebruikmaken van dezelfde auto.

Wat zijn de voordelen voor ondernemers?
Voor jou als ondernemer biedt zakelijk autodelen onder andere de volgende voordelen: een schoner wagenpark door efficiënter gebruik van leaseauto’s, minder declaratiestromen omdat medewerkers geen zakelijke kilometers meer rijden met hun privéauto, minder ruimte nodig voor parkeerplaatsen en kostenreductie. Bovendien zijn deelauto’s vaak schoner en veiliger dan de privéauto van je medewerkers. Kortom: de voordelen zijn legio.

Voor welke bedrijven is zakelijk autodelen interessant?
Je kunt autodelen op verschillende manieren organiseren: binnen je bedrijf, samen met andere bedrijven of binnen een samenwerkingsverband met meerdere bedrijven, de overheid en/of bewoners. Het is vooral interessant als je bedrijf in een stedelijke omgeving ligt en goed bereikbaar is met het OV en de fiets. Je medewerkers kunnen dan hun eigen auto thuis laten staan en de deelauto voor zakelijke afspraken tijdens het werk gebruiken.

De praktijk bewijst: het werkt
Er zijn inmiddels verschillende initiatieven die autodelen omarmen. Zo kunnen medewerkers van de Rabobank hun leaseauto al sinds 2013 met collega’s delen. De verhurende collega wordt hiervoor beloond. En in het Paleiskwartier in Den Bosch delen een tiental bedrijven elektrische auto’s.

Nog genoeg vragen over zakelijk autodelen
Ondanks deze succesvolle initiatieven roept zakelijke autodelen nog veel vragen op: want hoe implementeer je het binnen je leasebeleid en wat zijn de consequenties voor de arbeidsvoorwaarden van je medewerkers? Daarnaast brengt autodelen voor de werkgever onbekende fiscale regelgeving met zich mee. En je zult ook je medewerkers moeten overtuigen. Zij zien een leaseauto vaak als een verworven recht dat ze niet zomaar met anderen willen delen.

Plaats op:
Datum: 7 december 2016
Bron: WagenPlan B.V.
Gerelateerde artikelen  
05-04-2016 Nieuws Autobelasting belemmert groei zakelijk autodelen
30-06-2011 Nieuws Mobility Mixx achter elektrische deelauto's in Den Bosch
11-11-2016 Achtergrondartikelen Zakelijk autodelen: 7 tips om je op weg te helpen
02-11-2016 Nieuws Elektrische deelauto 1+1=3 voor CO2-reductie en portemonnee
02-03-2017 Achtergrondartikelen Carsharing: slimme oplossing voor innovatief wagenparkbeheer
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,39 seconden.