Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Woensdag 1 maart ging de Hansa Green Tour Wintereditie van start op de Automotive Campus in Helmond. Met een delegatie van 27 duurzaamheidsprofessionals gingen we vorige week van start met de Hansa Green Tour Wintereditie om in Oostenrijk deel te gaan nemen aan de World Sustainable Energy Days, het grootste evenement in Europa rondom het thema duurzame energie.


 
Start was op de Automotive Campus in Helmond, dé hotspot van de automotive sector in Nederland. Inez van Poppel van de gemeente Helmond en nauw betrokken bij de Automotive Campus en het initiatief Driven by Helmond ving alle deelnemers al vroeg in de ochtend op met koffie en broodjes in het Automotive House. Voor een kort verslag van de start op de Automotive Campus zie onderstaande video gemaakt door AutoleaseWereld.

 
Inez van Poppel en Roel Swierenga bij de start op de Automotive Campus

Na een welkom van alle deelnemers en een korte briefing door organisator Roel Swierenga van Hansa Green Tour werd gestart met een presentatie van de Automotive Campus door Daniël de Klein van Automotive NL. De campus bruist van de activiteiten, biedt topfaciliteiten voor onderwijs en bedrijfsleven en is een uitstekende plek om te netwerken en kennis te delen in een professionele setting. Kortom een ideale startlocatie voor de Hansa Green Tour Wintereditie!

 
Daniël de Klein van Automotive NL en Miel Timmers van VDL bij de start

Miel Timmers van VDL presenteerde vol trots de activiteiten van VDL en de meest recente ontwikkelingen. VDL is de grootste automotive speler in Nederland en bouwt niet alleen bussen maar ook auto's voor bijvoorbeeld BMW en bijzondere voertuigen. Onlangs heeft VDL 43 elektrische bussen opgeleverd voor het streekvervoer in de provincie Noord-Brabant, de grootste vloot elektrische bussen in Nederland. Bijzonder is de snellaadtechniek van deze bussen waarbij met een panthograaf kort contact gemaakt wordt met de bus en heel snel veel energie kan worden overgedragen. Daarmee kan de benodigde accucapaciteit van de bus relatief klein gehouden worden en kan met korte snelle oplaadstops toch het gehele traject 100% elektrisch gereden worden.

 
De elektrische bussen van VDL en het bekijken van de panthograaf van VDL

Een andere interessante ontwikkeling bij VDL is de ombouw van Mercedes-Benz Sprinter busjes naar 100% elektrisch met behulp van Oostenrijkse aandrijftechnologie en batterijen van Kreisel Electric. Deze firma zouden we later in het programma in Oostenrijk nog gaan bezoeken. Een mooi voorbeeld van Nederlands-Oostenrijkse samenwerking in E-Mobility.

Na de presentaties was het tijd voor een kleine rondleiding over de Automotive Campus. Hierbij hebben we het snellaadsysteem van VDL met de panthograaf bekeken en aansluitend het leuke initiatief van studenten van de TUEindhoven InMotion om een hybride racewagen te bouwen voor de 24 uur van Le Mans. Ook wordt hard gewerkt aan een 100% elektrische racewagen. Dat moet natuurlijk ook allemaal getest worden, en dat zou natuurlijk mooi kunnen op het TT-circuit in Assen.  Drenthe College met het TT-Instituut direct aan het circuit gelegen was, samen met de gemeente Assen en de provincie Drenthe, een van de deelnemers aan de Hansa Green Tour Wintereditie en een eerste contact kon al direct worden gelegd!


Rondleiding over de Automotive Campus met bezoek aan InMotion

Na dit inspirerende bezoek was het tijd om het programma bij de start af te ronden. Burgemeester Elly Blanksma van Helmond sprak mooie woorden tot onze delegatie en wenste alle deelnemers een goede reis. Tussen de buien door snel een groepsfoto gemaakt en aansluitend vlagde burgemeester Elly Blanksma het eerste vertrekkende team met een Tesla X uit op weg naar Oostenrijk.

Burgemeester Elly Blanksma van Helmond zwaait de deelnemers uit

Nu waren we echt op pad en ging de reis naar Oostenrijk beginnen. In totaal gingen we met 10 elektrische en hybride auto's én een camper op afgedankt frituurvet naar onze eindbestemming van de eerste dag, het Kaiserhof Hotel in Salzburg. Van Helmond tot aan Salzburg was over de Autobahn een heerlijke frietlucht te ruiken en was onze delegatie dus goed te volgen :)

Drenthe College en de Hanzehogeschool Groningen reden samen met een Tesla X op weg naar de eerste Tesla supercharger in ...Eindhoven om op te laden. De rest reed gelukkig wel de goede kant op en probeerde weliswaar wat bij elkaar te blijven onderweg. Maar dat bleek nog niet zo eenvoudig, het was druk op de weg en verschillende voertuigen hadden verschillende oplaadpunten nodig. En dat blijkt in Duitsland nog wel een behoorlijke opgave. Waar we in Nederland vrijwel overal makkelijk onze elektrische auto's op kunnen laden met een enkele laadpas of app is dat in Duitsland en andere landen niet het geval.

Interoperabiliteit van oplaadinfrastructuur in Europa

De interoperabiliteit van laadpalen laat duidelijk nog te wensen over en dient zsm op Europees niveau te worden aangepakt. Waar de mensen die met een Tesla onderweg zijn bij alle Tesla laadpunten in Europa probleemloos kunnen laden is het voor alle andere elektrische voertuigen, helaas nog steeds, een flinke uitdaging. Apps die laadpalen aangeven die er niet zijn, pasjes die niet geaccepteerd worden of niet werken, laadpalen die achter een hek staan waar je er niet bij kunt of buiten gebruik zijn. We hebben het allemaal gezien. Gelukkig hadden we een aantal zeer ervaren elektrische rijders achter het stuur van de 100% elektrische auto's en hebben we het allemaal gered.


De nieuwe Hyundai Ioniq presteerde boven verwachting

Team Emodz reed met de nieuwe Hyundai Ionic. Deze nieuwe 100% elektrische auto was ter beschikking gesteld door Hyundai Nederland (waarvoor dank!) en presteerde boven verwachting. Een mooie en luxe elektrische auto waar Arjen van Pelt van Emodz en Julia Williams-Jacobse van het nieuwe PIB E-Mobility Nederland-Oostenrijk project op de Autobahn en in winterse omstandigheden 200 echte kilometers wisten te halen op 1 lading. Een groot voordeel van deze Hyundai is dat hij ook echt snel geladen kan worden tot 100 KW. En dan gaat laden heel snel.

Eenmaal aangekomen in Salzburg werden we goed ontvangen door het zeer klantvriendelijke team van het Kaiserhof Hotel. Dit hotel heeft zich gespecialiseerd in reizigers en gasten die met een elektrische auto bij hun komen overnachten. Een perfecte overnachtingslocatie voor onze delegatie en andere EV rijders. Het hotel heeft vele oplaadpunten, van Tesla superchargers tot Chademo/CCS/Type 2. Eigenaar van het hotel is Richard Absenger. Zelf bevlogen EV rijder en president van het Oostenrijkse Bundesverband nachhaltige Mobilität.

 
Kaiserhof Hotel Salzburg

Na een uitstekende warme maaltijd volgde een presentatie over E-Mobility bij het Kaiserhof Hotel. Richard Absenger van het hotel vertelde vol passie over elektrische mobiliteit en zijn ambitie om binnen een paar jaar met zijn hotel volledig energie zelfvoorzienend te zijn. Er liggen al veel zonnepanelen op het dak maar ook voor het energieverbruik van de keuken en voor verwarming wordt nog verder gezocht naar slimme energiebesparende en energieopleverende maatregelen.

Een van de bedrijven die hem daarbij helpt is Stefan Ritzer GmbH uit Oostenrijk. Dit bedrijf is gespecialiseerd in grote technische (o.a. biomassa) installaties. Directeur Stefan Ritzer was uitgenodigd om een presentatie te geven over zijn bedrijf en zijn betrokkenheid bij elektrisch rijden. Hij vertelde dat zijn bedrijf aanzienlijk meer energie opwekt dan dat het zelf nodig heeft middels o.a. heel veel zonnepanelen op het dak. Het overschot aan elektriciteit wordt gebruikt om de elektrische auto's van zijn medewerkers mee op te laden. Medewerkers krijgen van hem een elektrische auto van de zaak en kunnen gratis opladen op kantoor. Het klinkt zo simpel, maar wat een geweldig voorbeeld van een MKB ondernemer met hart voor de zaak die meer hernieuwbare energie opwekt dan hij nodig heeft en het overschot aan energie ter beschikking stelt aan zijn personeel zodat ze gratis elektrisch kunnen rijden in een elektrische auto van de zaak. Dat zouden meer bedrijven moetren doen!


Presentatie Kaiserhof Hotel en Stefan Ritzer GmbH  

Plaats op:
Datum: 9 maart 2017
Bron: Hansa Green Tour
Gerelateerde artikelen  
09-03-2017 Nieuws Verslag van eerste dag Hansa Green Tour
01-03-2017 Nieuws AutoleaseWereld deelnemer aan Hansa Green Tour
02-03-2017 Video Hansa Green Tour: een reis op alternatieve brandstof
23-02-2017 Nieuws Programma Wintereditie naar de World Sustainable Energy Days 2017
10-03-2016 Nieuws Verslag van Hansa Green Tour
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,45 seconden.