Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Een auto leasen of kopen? Wat levert jou het meeste rendement op?
Als je als ondernemer een auto wilt aanschaffen, is er aan opties geen gebrek. Je kunt een auto kopen of leasen, en dat kan bovendien op verschillende manieren. Door al deze opties is het soms lastig te bepalen wat nu het voordeligst is. Er bestaat immers geen handboek voor.

Auto kopen of leasen?
Heb je voldoende financiële middelen om een auto te kopen en wil je graag lang rijden met dezelfde auto, zodat je bijvoorbeeld je investering over een langere periode afschrijft en wellicht de laatste jaren afschrijvingsvrij rijdt. Dan is kopen wellicht de beste keuze. Bij kopen zijn de maandkosten in het begin hoog. Deze kosten zwakken op termijn af, maar de reparatie, onderhouds -en bandenkosten stijgen waardoor er een extra reservering in het budget opgenomen moet worden.

Houd je liever je geld op zak voor toekomstige uitgaven, wil je geen (onverwachte) kosten voor bijvoorbeeld onderhoud? En vind je het geen probleem om voor een lange periode een vast bedrag per maand te betalen? Dan biedt leasen wellicht uitkomst. Bij lease worden de reparatie, onderhouds- en bandenkosten meegenomen in de maandbedragen. Dit is dus makkelijker budgetteerbaar dan wanneer je een auto koopt.  

Leasen: welke vorm past bij mij?
Heb je eenmaal het besluit genomen om te leasen, dan is daarmee nog niet alles gezegd. Want welke vorm kies je? Strikt genomen zijn er drie manieren om te leasen: operational lease, financial lease en private lease. Hierbinnen zijn verschillende variaties mogelijk.  

1.  Operational lease
Operational lease, lijkt op huren. Je doet dit echter voor langere tijd, tussen de één en vijf jaar. Gedurende deze tijd rijd je een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Aan het eind van de contractperiode lever je de auto weer in en kun je eventueel een nieuw contract aangaan, waarbij je weer een nieuwe auto uitkiest. Afhankelijk van de aanbieder zitten in dit contract wel of geen serviceopties zoals vervangend vervoer of onderhoud en reparatie. Bij het vergelijken van verschillende aanbieders is het dus van belang dat je goed kijkt welke opties er wel of niet het contract zitten. Bij WagenPlan is het  standaard servicepakket  voor  operational lease behoorlijk uitgebreid. En kun je er voor kiezen om wel of niet gebruik te maken van deze opties. Uiteraard wordt dat dan weer verrekend in je leasetarief.

2. Financial lease 
Ook bij deze vorm van leasen betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit aflossing op de financiering en rente. Bij financial lease wordt de auto uiteindelijk je eigendom. Dit gebeurt na een afgesproken periode. Tijdens deze periode staat de auto op je balans, en aan het einde ervan betaal je het resterende bedrag aan de leasemaatschappij.

Componenten als reparatie, onderhoud, banden, houderschapsbelasting en verzekering zijn hierbij niet inbegrepen.

3. Private Lease
Private Lease  neemt steeds meer in populariteit toe. Vooral voor de particuliere markt is dit in veel gevallen een zeer interessante vorm van leasen. In feite om dezelfde reden als hierboven is vernoemd. Je beschikt over een hagel nieuwe auto die op jouw naam staat. Hierdoor vindt er een BKR toetsing en registratie plaats. Bij private lease betaal je een vast maandbedrag en zonder voorfinanciering. Fiscaal gezien is er voor ondernemers wel een verschil ten opzichte van zakelijk autolease.

Bij zakelijke lease mag je (indien van toepassing) de btw terugvorderen en kun je de autokosten zakelijk opvoeren zodat de winst van je bedrijf verlaagd wordt en je minder belasting betaalt.

Bij private lease sluit je het leasecontract af als privé persoon. Je betaalt daarom geen bijtelling voor het privé gebruik van de auto. En uiteraard kun je de BTW niet verrekenen. Daar staat tegenover dat je je zakelijke kilometers kunt declareren. Het verschilt dus per situatie en per ondernemer wat de meest verstandige financieringsvorm is.

Als variant op operational of financial lease zijn er nog twee interessante varianten mogelijk:

1. Flexibele/shortlease
Heb je voor een korte periode een auto nodig? Bijvoorbeeld voor een medewerker die een bepaalde tijd in dienst is. Dan is shortlease waarschijnlijk interessant. Voor een vaste periode, met een minimum van 3 maanden en een maximum van 12 maanden lease je een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Meestal betaal je voor dezelfde auto meer per maand, maar ben je niet gebonden aan een langere periode.

2. Occassionlease
‘Ocassions’ zijn auto’s die al eerder zijn geleased en jonger dan twee jaar zijn. Omdat zij al
enige kilometers op de teller hebben staan en de hoge afschrijving gepasseerd zijn, profiteer je hiermee van lage leasetarieven.  Maar vooral ook van het (lagere) bijtellingspercentage dat nog van toepassing is op deze auto. Op een PHEV uit bijvoorbeeld 2015 zit namelijk nog het gunstige bijtellingspercentage van 7%.  

Een ander voordeel van occassion lease is dat je snel kunt beschikken over je auto. Het loont daarom de moeite om bij je leasemaatschappij te informeren welke occassions zij nog op voorraad hebben staan. Bij WagenPlan heet deze oplossing ‘Second drive’.

Dit artikel verscheen eerder op WagenPlan.nl

Plaats op:
Datum: 22 mei 2017
Bron: WagenPlan autolease
Gerelateerde artikelen  
15-05-2017 Achtergrondartikelen Waarom Shortlease vaak een beter alternatief is voor huren
30-08-2018 Nieuws Private lease electrische auto voordeliger dan kopen
04-07-2019 Achtergrondartikelen Het verschil tussen operational lease en financial lease
24-11-2016 Nieuws Wagenplan behaalt Keurmerk Private Lease
24-07-2018 Nieuws Private Lease bij JAMES Autoservice
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,44 seconden.