Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  

Vanuit 23 postvestigingen en 10 fietskoeriersvestigingen verwerken meer dan 850 medewerkers van Cycloon, maar liefst 12 miljoen poststukken, die worden rondgebracht met meer dan 700 fietsen en 90 auto’s. Dat zijn indrukwekkende getallen. Even zo indrukwekkend is de bewuste keuze van Cycloon om duurzaam en sociaal te ondernemen, wat bij hen duidelijk meer inhoudt dan een paar mooie woorden. Het betekent bijvoorbeeld dat ze alle koeriersdiensten in de stad met de fiets in plaats van met de auto verzorgen. Dat alle werkzaamheden in de postcentra worden uitgevoerd door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat er intern allerlei duurzame acties worden gehouden, zoals een ‘warmetruiendag’, een dag van de duurzaamheid en een duurzaamheidsmaand met een eigen competitie genaamd ‘Bewust Bezig Bokaal’.

Sinds kort zijn de auto’s van Cycloon uitgerust met de Transscope blackbox en het fleetmanagementsysteem. Hoe dit past in het beleid van Cycloon vertellen Erik Schoenmakers, logistiek manager en Niek Karrenbelt, fleet coördinator van Cycloon.

Papierloze ritregistratie
‘Fietsen maakt de wereld mooier’, is een van de pijlers van Cycloon. Daarom zoeken ze steeds naar mogelijkheden en oplossingen om meer op de fiets te kunnen vervoeren zodat ze zoveel mogelijk auto’s kunnen vervangen door fietsen. Toch zijn er nog auto’s nodig om de grotere afstanden te overbruggen en grotere volumes te vervoeren. Om ook met de auto’s het milieu zoveel mogelijk te ontzien, rijden de meeste auto’s op groengas. Voor de 90 auto’s moet uiteraard ook een ritregistratie voor de Belastingdienst worden bijgehouden. “Aanvankelijk werden de ritten door de bestuurders zelf handmatig bijgehouden maar dat zorgde voor een enorme berg papier. Dat was niet alleen onhandig, het paste ook totaal niet in ons duurzaamheidsbeleid”, legt Niek uit. “Daarom maken we sinds kort gebruik van de Transscope blackbox die volledig automatisch een fiscaal sluitende ritregistratie genereert. Dat is niet alleen makkelijk, het past ook in onze doelstelling om steeds ‘papierlozer’ te werken.”

Duurzaam rijden met rijstijlanalyse
Naast de ritregistratie biedt het Transscope fleetmanagementsysteem nog meer mogelijkheden die bijdragen aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Zo wordt, met behulp van de Transscope rijstijlanalyse, het rijgedrag van de chauffeurs bijgestuurd om daarmee het brandstofverbruik en dus de CO2-uitstoot te verminderen. “Met de rijstijlanalyse zien we eenvoudig hoe snel de chauffeur rijdt, hoe lang hij stilstaat met een draaiende motor en hoe hij accelereert en remt. We kunnen ook laten zien hoeveel CO2 er wordt uitgestoten als de motor, bij een stop maar vijf minuten blijft draaien. Hierdoor ontstaat er meer bewustwording en kunnen we makkelijk coachen op duurzaam rijden. Bijkomend voordeel hiervan is dat ook het aantal boetes en schades afneemt”, lacht Erik.

Gemak met maatwerk
Het fleetmanagement systeem van Transscope genereert veel data. Samen met John Verburg, accountmanager van Transscope bepaalt Niek welke gegevens voor Cycloon interessant zijn, om daarmee rapportages op maat te maken. John legt uit; “Geen bedrijf is hetzelfde. Daarom kan elke gebruiker zelf bepalen welke gegevens in welke volgorde in de rapportage worden getoond. Zo ziet elke gebruiker alleen wat voor hem of haar relevant is en kan er met deze gegevens snel bijgestuurd en flink bespaard worden.” “Bovendien”, zo vervolgt Niek, “is door Transscope een API (Application Programming Interface) ontwikkeld waarmee de gegevens die de blackbox registreert automatisch worden geïmporteerd in onze software. Daarmee zijn wij af van de rompslomp van registraties in verschillende Excel sheets.”

Kennis delen
Cycloon is van oorsprong een fietskoeriersbedrijf en ze hebben ook een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de landelijke pakketdienst fietskoeriers.nl, waarbij 15 fietskoeriersbedrijven zijn aangesloten. Met andere woorden; ze zijn erg gewend om vanuit de fiets te denken. “Door onze groei komen er meer auto’s bij en moeten we leren om ook meer vanuit de auto te denken. Voor ons is het daarom fijn dat we gebruik kunnen maken van de kennis van Transscope; een partij van hier, waarmee we makkelijk kunnen sparren en onze duurzaamheidsdoelstellingen kunnen versterken”, zo besluit Erik.

Plaats op:
Datum: 28 september 2017
Categorie: Showcase
Bron: Transscope Voertuigsystemen B.V.
Gerelateerde artikelen  
17-01-2013 Nieuws Transscope voegt rijstijlanalyse toe aan blackbox
19-05-2017 Nieuws Totaalinzicht in wagenparkbeheer, ritregistratie en planning
22-06-2017 Nieuws Van Kesteren Schilders tevreden over Transscope blackbox
22-06-2017 Achtergrondartikelen Transscope blackbox biedt Van Kesteren Schilders meer overzicht
27-11-2017 Achtergrondartikelen Carsharing: efficiƫnt en duurzaam wagenparkbeheer
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
ļæ½ 2005 - 2018 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,25 seconden.