Laatste nieuws
 
 
  Achtergrondartikelen  


Een betere wereld voor minder geld. Sycada.Green bewijst met Mindful Driving al jaren dat het kan. Brandstof- en CO2-besparing tot maar liefst 20%, tot 30% minder slijtage aan banden enremmen en halvering van het aantal verkeersongevallen en schades liggen met behulp van de bewezen technologie van Sycada.Green voor het oprapen. Dat nog lang niet alle mobiliteitsmanagers en MVO-functionarissen in Nederland ‘om’ zijn, komt deels door de zogenoemde ‘zachte factoren’. Bedrijven als Nationale Nederlanden, Connexxion, Qbuzz, TNT Express, RET en VodafoneZiggo tonen aan dat die met de juiste aanpak geen showstopper hoeven te zijn.Bij die ‘zachte’ factoren gaat het om zaken als privacy rondom rijstijlanalyse en ritregistratie, belonen of sanctioneren van medewerkers en de rol van HR en ondernemingsraden hierbij. Maar ook om het verkrijgen van steun voor ‘Mindful Driving’ bij de directie. “Om met dat laatste punt te beginnen, daar draait het in wezen om ‘klimaatverandering’ maar dan figuurlijk en binnen de bedrijfsmuren. Mindful Driving heeft alleen kans van slagen wanneer het breed gedragen wordt, inclusief directie en ondernemingsraad. Zij dienen zich bij voorkeur expliciet voor het programma uit te spreken en zodoende als ‘sponsor’ op te treden, en het management tevens als ‘programma-eigenaar’”, legt Business Development Manager Jesse Stuiver uit.“Wij zien dit nu ook ontstaan bij VodafoneZiggo. Daar is het management van Installation & Maintenance gestart met Mindful Driving. Remi van Dam 3rd party manager zegt hierover: ‘het competitieelement maakt Mindful Driving niet alleen verantwoord, maar ook leuk!’ Hoe kan mijn collega nou gemiddeld een C score rijden terwijl ik een F scoor? Wat doet hij anders, waar zit mijn verbetering? Een doel voor ogen hebben maakt het makkelijker om de nodige stappen te nemen en die vast te houden. Daarnaast wordt een schouderklop ‘along the way’ altijd gewaardeerd. Wij coachen berijders van onbewust (onbekwaam) rijgedrag naar bewust bekwaam rijgedrag.

‘Klimaatbonus’
In het algemeen blijkt belonen van goede prestaties bij gemiddeld langere dienstverbanden beter te werken dan een sanctie voor slecht presteren. Dat heeft volgens Stuiver te maken met zaken als een hogere loyaliteit en betrokkenheid van werknemers. “Dat bleek bijvoorbeeld bij Connexxion. Zij besloten bij de introductie van het RijWijzer-programma 25% van de gerealiseerde besparingen, bijna een miljoen euro per jaar, uit te keren aan de chauffeurs als ‘klimaatbonus’. Zijn de dienstverbanden in het algemeen kort en met flexibele contracten, dan kan sanctioneren van slecht of hufterig rijgedrag als extra sturingsinstrument goed werken. Denk aan een minimale rijscore waaraan een koerier of taxichauffeur moet voldoen. Doet hij dat niet dan krijgt hij handvatten en een bepaalde periode om te verbeteren.”

“Je moet zaken vooral niet onnodig ingewikkeld maken en er een sport van maken om doelen te realiseren. Wat de eventuele privacy-bezwaren betreft: hierover kun je afspraken maken.”

Angel uit privacy discussie
“Een belangrijk element bij deze aanpak is de zogeheten DriveTag. Dit kleine apparaatje, maar grote IoT innovatie, wordt op de voorruit van de auto geplakt, waarna het met de mobiele telefoon van de berijder wordt verbonden. Vervolgens plaats je de telefoon in je telefoonhouder en is het systeem gereed voor rijstijlanalyse en actieve feedback. Het is een laagdrem inzichtelijk te maken en hierdoor ook vooral interessant voor het leaseautosegment. De DriveTag haalt ook de angel uit de privacydiscussie want de berijder kan zelf bepalen op welke manier rijstijldata worden gedeeld. In theorie heeft Sycada. Green helemaal geen persoonsgebonden data (locatie, plaats, tijd etc) nodig om een rij- en risicoprofiel van iemand te maken. Je kunt de verantwoordelijkheid voor zijn of haar rijstijl volledig bij de berijder laten, en het management alleen de collectieve voortgang in rijscores voor de gehele vloot inzichtelijk laten maken. Een andere mogelijkheid is om berijders, geheel of gedeeltelijk, onder een alias te laten rijden. Hierdoor worden de bezwaren van individuele berijders en een OR meestal volledig weggenomen. Het gaat er tenslotte om dat iedereen zijn schouders eronder zet zodat de CO-2 uitstoot daalt en de CO-2 doelstelling van de gehele onderneming wordt gehaald.”

Eenvoudig delen
Soms ligt de oplossing voor duurzame mobiliteit meer bij het delen van al dan niet elektrische auto’s. Ook daarin voorziet Sycada. “De Book ’n Go-applicatie bijvoorbeeld biedt een geïntegreerde oplossing voor bedrijven die onderling elektrische auto’s willen delen. Het stelt onder meer rijschema’s op. Ritten worden ingepland op basis van batterijniveau, geschatte reisduur en de geplande route. Met deze simpele plug & play-aanpak kunnen op z’n minst alle locale ritten zonder emissies worden uitgevoerd”, aldus CEO Kristian Winge.

Waaier van bewezen technologieën
Sycada.Green werkt voor uiteenlopende bedrijven door heel Europa. In Nederland hielp het bijvoorbeeld Connexxion de afgelopen 4 jaar meer dan 15 miljoen liter brandstof besparen. Nationale Nederlanden realiseerde door ‘Mindful Driving’ dat het aantal ongelukken en schades vermindert, de benzinekosten drukt en de CO2-uitstoot verlaagt. Kortom, een waaier van producten en diensten, klaar voor gebruik. Want zoals Winge benadrukt: de benodigde technologie is de kinderschoenen allang ontgroeid. “Het is mogelijk om kosten te besparen en de uitstoot gelijktijdig te verminderen. Waarom niet hierin investeren? De technologieën zijn er, het is goed voor ons milieu, de merknaam, portemonnee en alle stakeholders van het bedrijf.”
 
De DriveTag haalt de angel uit de privacydiscussie want de berijder kan zelf bepalen op welke manier rijstijldata worden gedeeld.


Download hier de gratis whitepaper Mindful DrivingTeskt en beeld: Sycada.Green

Plaats op:
Datum: 30 juli 2018
Bron: Sycada.Green
Gerelateerde artikelen  
10-04-2018 Nieuws Sycada en VodafoneZiggo introduceren Mindful Driving
30-09-2013 Nieuws Lancering open (PH)EV innovatieplatform tijdens ecomobiel
21-12-2018 Nieuws Toekomstig Kia interieur herkent emoties
28-09-2017 Achtergrondartikelen Cycloon Post & Fietskoeriers kiest Transscope blackbox
31-07-2018 Nieuws Leaseauto gaat vaak mee op vakantie, behalve een elektrische
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 0,44 seconden.