Nieuws  
 

Audi brengt op de Consumer Electronics Show 2019 (CES) in Las Vegas een revolutie teweeg op het gebied van in-car entertainment. Het merk introduceert onder meer de Audi Experience Ride, een virtual reality-systeem voor achterpassagiers, en Audi Immersive In-Car Entertainment waarbij de auto meebeweegt met bijvoorbeeld de actie in een film.

Op de CES 2019 is de Audi Experience Ride toegepast op een Audi e-tron. Passagiers op de achterbank kunnen een virtual reality-bril opzetten en krijgen vervolgens een realistische voorstelling van de ruimte te zien. De e-tron wordt weergegeven als een ruimteschip. Als hij rijdt, worden zijn bewegingen doorgegeven aan het ‘ruimteschip’ in de Audi Experience Ride. Neemt de Audi een bocht naar rechts, dan zweven de achterpassagiers ook naar rechts door bijvoorbeeld een asteroïdengordel.

Realistisch gevoel
De VR-brillen zijn aangesloten op het computersysteem van de Audi e-tron. Dat geeft gedetailleerde informatie door over de bewegingen van de Audi zoals acceleratie, remmen en stuuruitslag. Audi heeft een aandeel in een nieuwe startup, genaamd holoride GmbH, die het systeem verder gaat ontwikkelen. De Audi Experience Ride moet binnen nu en drie jaar op de markt komen. Met behulp van car-to-X-technologie kunnen verkeerssituaties (zoals stoppen voor een verkeerslicht) mogelijk een rol gaan spelen in de virtuele ervaringen.

Audi Immersive In-Car Entertainment
Min of meer het tegenovergestelde van de Audi Experience Ride is Audi Immersive In-Car Entertainment. Op de CES wordt het gedemonstreerd in een Audi A8. Het werkt als volgt: de inzittenden kijken een film op een groot scherm voor de stilstaande auto, op het MMI-display of op de tablets achterin. De carrosserie van de Audi beweegt daarbij mee met de actie in de film. Daarvoor gebruikt de A8 zijn optionele actieve wielophanging, die elektromechanisch op alle vier wielen werkt en de auto tot 85 millimeter kan optillen.

De ophanging kan de actie op het scherm vertalen naar bewegingen van de carrosserie: naar boven, naar beneden, achterover, voorover, enzovoort. Om de beleving intenser te maken zijn de voorstoelen van de A8 voorzien van tien kleine motortjes die trillingen kunnen veroorzaken tot wel 200 Hz. Daarmee is de ervaring vergelijkbaar met die van bewegende stoelen in moderne 4D-bioscopen. De filmbeleving wordt verder vergroot door de airconditioning, LED-sfeerverlichting en de 23 speakers van het audiosysteem.

Plaats op:
Datum: 10 januari 2019
Bron: Pon Automobielhandel Audi
Gerelateerde artikelen  
09-01-2019 Nieuws Audi verandert e-tron in virtual reality-platform op CES
31-08-2017 Nieuws Audi introduceert Virtual Reality in Nederlandse showrooms
15-02-2019 Nieuws Eerste schetsen Audi Q4 e-tron concept
08-08-2018 Nieuws Audi toont concept supercar tijdens Pebble Beach
26-07-2019 Nieuws Audi A8 met AI active suspension
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,04 seconden.