Nieuws  
 

RecyBEM bestaat vijftien jaar. Op 1 april 2004 is het Besluit beheer autobanden in werking getreden. Het Besluit, dat is gebaseerd op de Wet Milieubeheer, heeft als doel een milieuverantwoorde inname en verwerking van gebruikte banden te realiseren. RecyBEM is de uitvoeringsorganisatie van dit Besluit. Al vijftien jaar organiseren we in Nederland de inzameling en recycling van gebruikte autobanden uit de vervangingsmarkt. Voor iedere autoband (nieuw of gebruikt) die voor de eerste keer op de Nederlandse markt gebracht wordt, zamelen we een oude band in. De gebruikte banden verwerken we op een milieuverantwoorde manier. Hierdoor voorkomen we dat oude banden rondslingeren in het milieu, hoeven er minder primaire grondstoffen onttrokken te worden aan de natuur en wordt de uitstoot van CO₂ vermeden. RecyBEM is een initiatief van de bandenleveranciers, die in 2004 RecyBEM oprichtten om invulling te geven aan de verantwoordelijkheden uit het Besluit.

“Met een marktdekking van zo goed als honderd procent is de uitvoering door RecyBEM een succes. Voor iedere autoband, nieuw of gebruikt, die een producent of importeur als eerste op de Nederlandse markt brengt, zamelen RecyBEM-gecertificeerde inzamelaars een gebruikte band in. Onze succesvolle uitvoering van het Besluit danken we aan de discipline in de bandenbranche en de goede samenwerking tussen concurrenten. Apollo Vredestein, Continental, Goodyear, Pirelli en Michelin zochten voor de uitvoering van het Besluit niet alleen samenwerking met elkaar, maar ook met de distributeurs Van den Ban en Inter-Sprint”, zegt Kees van Oostenrijk, bestuurder van de Band&Milieu-organisatie en één van de oprichters van de uitvoeringsorganisatie.

In de afgelopen vijftien jaar heeft RecyBEM ruim 120 miljoen autobanden ingezameld. “In 2018 hebben onze inzamelaars een record aantal van 9,3 miljoen autobanden ingezameld. Ruim vijfennegentig procent van de ingezamelde banden is gerecycled en hergebruikt. Het RecyBEM-systeem levert grondstoffen en energie op. Sinds 2004 hebben we 337 miljoen kilo rubber en bijna 82 miljoen kilo staal bespaard. En ons systeem leidt tot minder CO₂-uitstoot. We hebben in de afgelopen vijftien jaar de uitstoot van ruim 902.250 ton CO₂ vermeden. Dat is vergelijkbaar met 6.015 miljoen autokilometers, ruim 150.375 keer de aardbol rond of de aanplant van ruim zes miljoen bomen”, aldus Van Oostenrijk.

“We feliciteren iedereen uit de bandenbranche met het succes van de afgelopen vijftien jaar. Ook in de komende vijftien jaar willen we de milieuprestaties blijven optimaliseren. Een innovatie als devulkanisatie is veelbelovend. Met deze nieuwe recyclingmethode kan het mogelijk worden om tot veertig procent van het afgedankte rubber te hergebruiken bij de productie van nieuwe banden, in plaats van het huidige maximum van vijf procent. De bandenindustrie wil graag blijven investeren in de circulaire milieuwaarde. Circulariteit, het hergebruik van materialen, zal echter niet zonder pijn tot stand komen. Ieder recyclingproces kent uitdagingen. Uiteindelijk maakt de winst voor mens, milieu en maatschappij die er tegenover staat het waard om voor recycling te blijven kiezen. Met een helicopterview en stip op de horizon zie ik kansen voor het verder optimaliseren van de circulaire milieuwaarde van banden. Daar zetten we ons samen met onze partners graag voor in de komende vijftien jaar”, besluit Kees van Oostenrijk.

Plaats op:
Datum: 2 april 2019
Categorie: Banden
Bron: RecyBEM
Gerelateerde artikelen  
31-12-2018 Nieuws Bandeninzamelingsbedrijven RecyBEM-gecertificeerd voor 2019-2021
12-11-2018 Nieuws Autoband op juiste spanning beter voor milieu en portemonnee
23-03-2018 Nieuws Duidelijkheid omtrent bandenrpijzen dankzij ACM
14-02-2019 Nieuws ACM dwingt juiste prijsvermelding autobanden af
13-03-2012 Nieuws Speciale banden vergroten actieradius EV
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,14 seconden.