Nieuws  
 

De Amerikaanse staat Californië heeft regelgeving voorgesteld waardoor bedrijven autonoom rijdende lichte bestelbusjes ‘in de praktijk’ kunnen gaan testen. De wetgeving voorziet in het verlenen van vergunningen hiervoor, zij het dat de betreffende ‘IoT op wielen’-voertuigen lichter moeten zijn dan 10.001 pond (circa 4.536 kilo). Ook mogen de bewuste bedrijven tijdens hun testen geen geld vragen voor de zelfrijdende besteldiensten.

Ingezetenen van de staat Californië zijn er al zo’n beetje aan gewend: proeven met zelfrijdende auto’s. De staat kent volgens de Amerikaanse techsite The Verge inmiddels 62 bedrijven die in totaal meer dan 678 autonoom rijdende testvoertuigen op de Californische wegen uitproberen. Het gaat daarbij om bekende namen zoals Google-dochter Waymo, de Amerikaanse autofabrikant General Motors, de taxidienst Uber. Het is niet zo gek dat de belangstelling om dergelijke auto’s te komen, groot is. Volgens analisten gaat het om aanzienlijke financiële belangen. Zo voorspelt marktonderzoeker Market Research Future dat de markt voor zelfrijdende auto’s in 2027 circa 65,3 miljard dollar groot zal zijn.

Wie gebruik wil maken van de nieuwe mogelijkheden om lichte zelfrijdende bestelbusjes op de Californische wegen los te laten, zal echter nog heel even moeten wachten. De staat heeft een periode van 45 dagen ingelast, waarin het burgers en bedrijven in staat stelt om commentaar te geven op de voorgestelde wetgeving. Voor de geïnteresseerden onder de IoTJournaal-lezers: op 30 mei om 10 ‘s ochtends (plaatselijke tijd) organiseert de staat een openbare bijeenkomst hierover in de stad Sacramento, in het hoofdkantoor van de Department of Motor Vehicles.

Wie alvast wil zien hoe dat dan werkt met zo’n zelfrijdende auto, kan bijvoorbeeld een promofilmpje van Waymo bekijken.

Plaats op:
Datum: 15 april 2019
Bron: IoT Journaal
Gerelateerde artikelen  
03-02-2017 Nieuws Daimler en Uber gaan samenwerken aan meer autonome auto’s
14-02-2017 Nieuws Ford investeert in kunstmatige intelligentie-specialist Argo AI
01-07-2019 Nieuws Tests met zelfrijdende voertuigen op openbare weg
18-03-2016 Nieuws Maarten Sierhuis: de drijvende kracht achter de zelfrijdende auto
20-11-2017 Nieuws Uber bestelt 24.000 zelfrijdende auto’s
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,14 seconden.