Nieuws  

Vorige week vrijdag kondigde Minister Carola Schouten aan dat het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen een oplossing is voor het stikstofprobleem. Enige fundering is daarbij ver te zoeken en daarom is zo’n maatregel niet dé oplossing! VZR is tegen een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen vanwege de stokstofproblematiek!  

Een te hoge stikstofoxideconcentratie komt door teveel ammoniak (NH3) in combinatie met stikstofoxide (NOx). Dit wordt deels door het wegverkeer veroorzaakt. Dit komt namelijk doordat er bij de verbranding van diesel stikstofoxide vrijkomt. In 2017 had het wegverkeer een aandeel van 6,5% in het stikstofprobleem. In 2018 was het aandeel-wegverkeer al gedaald naar 6,1%*. De landbouw en het buitenland hebben een veel groter aandeel.


 
De verlaging van het aandeel-wegverkeer bij het stikstofprobleem van 6,5% naar 6,1% is te verklaren door de export van veel oude dieselauto’s en een schoner wordend wagenpark door de verkoop van elektrische auto’s en schonere nieuwe benzine-/dieselauto’s. Maar vergeet ook het vrachtverkeer niet. Deze rijdt bijna alleen maar op diesel en wordt ook steeds schoner. Een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen heeft trouwens totaal geen effect op de uitstoot van het vrachtverkeer. De maximumsnelheid van vrachtwagens blijft gehandhaafd op 80 km/h.

Sinds 2012 is de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen 130 km/h. “Maar zeker niet iedereen rijdt ook 130 km/h. Het is namelijk een maximumsnelheid en geen adviessnelheid.” Een verlaging van de maximumsnelheid heeft daarom maar een zeer beperkt effect. Het treft enkele automobilisten en niet eens het vrachtverkeer. “Nederland is meer gebaat bij een harmonisering van de snelwegstandaard naar 130 km/h in plaats van allerlei snelheidsaanpassingen die de aandacht van de weg afleiden én de voortdurende snelheidsaanpassingen komt de stikstofoxide-uitstoot niet ten goede”, aldus Jan van Delft.

*bron: RIVM

Plaats op:
Datum: 10 oktober 2019
Bron: Vereniging Zakelijke Rijders
Gerelateerde artikelen  
24-08-2010 Nieuws Kamer wil onderzoek naar hogere maximumsnelheid
03-02-2011 Nieuws 'Proef 130 km per uur op vier snelwegen'
13-11-2019 Nieuws Zakelijke rijders spreken zich uit tegen 100 km per uur
27-08-2012 Nieuws Snelheidsverhoging ontneemt coulance bij snelheidsovertreding
04-02-2016 Nieuws Op meer trajecten 130 kilometer per uur
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,1 seconden.