Nieuws  
 

Tienduizenden deelnemers van Flitsmeister en Locatienet ontvingen de afgelopen maanden rijadviezen bij het weefvak aan de zuidkant van de Van Brienenoordbrug. Zij voegden daarmee eerder of juist later in of uit. Automobilisten gaven aan dat zij voorheen vaak direct van rijstrook wisselden zodra de mogelijkheid zich voordeed. Dit direct wisselen van rijstrook heeft effect op de doorstroming. Om die reden startte De Verkeersonderneming een experiment om automobilisten te voorzien van rijadvies en daarmee te onderzoeken of mensen te verleiden zijn tot ander rijgedrag. Nu dit het geval lijkt, starten Locatienet en Flitsmeister een nieuwe proef op de A4 tussen Prins Clausplein en Rijswijk zuid.

Resultaten onderzoek Van Brienenoordbrug
In totaal vulden meer dan duizend gebruikers van Flitsmeister en Locatienet een bredere enquête over het weefvak rond de Van Brienenoordbrug in. Hieruit kwamen een aantal opvallende resultaten. Zo wisselt ruim zestig procent van de deelnemers direct van rijstrook zodra er voldoende ruimte is en rijdt 12,5% juist helemaal tot het einde door. Redenen voor het direct wisselen van rijstrook zijn onder andere dat er al file staat en dat automobilisten bang zijn dat ze er niet meer tussenkomen cq tussen gelaten worden. Het merendeel van de deelnemers volgden de gegeven rijadviezen op. Twaalf procent deed dit niet omdat ze te weinig tijd hadden om het advies te volgen of het advies niet nuttig vonden. Driekwart van de deelnemers gaf na afloop aan ervoor open te staan om vaker rijadviezen te ontvangen.

Aan de slag op de A4
Locatienet is vanaf 1 september jl. aan de slag op de A4 om ook daar automobilisten te verleiden efficiënter te weven. Locatienet maakt gebruik van Onderweg. Dit is een plug-in die te gebruiken is in combinatie met onder andere Google Maps en Waze. Mensen kunnen hun favoriete apps blijven gebruiken en toch rij-adviezen ontvangen. Ze maken daarbij gebruik van subtiele beinvloedingsacties en geven deelnemers vooraf en tijdens de rit instructies. Achteraf krijgen gebruikers feedback op hu gereden rit.

Flitsmeister start eind oktober 2019 op de A4. Deze dienst geeft automobilisten adviezen over het gebruiken van de weefvakken. Ook waarschuwen zij gebruikers wanneer verkeer voor hen afremt.

Plaats op:
Datum: 11 oktober 2019
Bron: De Verkeersonderneming
Gerelateerde artikelen  
16-10-2018 Nieuws Aan de slag met rijgedrag automobilisten
03-04-2017 Nieuws Rotterdam start pilots rijgedrag automobilisten
15-10-2009 Nieuws Proef met km-beprijzing is een succes
04-11-2013 Nieuws 1,5 miljoen voor apps tegen files en ongelukken
14-06-2012 Nieuws Ook spitsmijders gaan over naar gewoontegedrag
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,07 seconden.