Nieuws  
 

Verkeersborden voor de fietser kennen we allemaal. Parkeren, verboden voor fietsers, fietspad enzovoort. Voor Westerbork in de gemeente Midden Drenthe maakt het ‘Stalen Ros’, een herenfiets en kinderfiets op ware grootte duidelijk waar de ingang is van de fietsenstalling.In plaats van borden werd er gekozen voor een groot pictogram. De fietsen zijn geheel uit 20 mm plaat gesneden, vervolgens verzinkt en gecoat in een kleur.

Parkeren
Fietsparkeren is een blijvend probleem voor gemeenten. Vooral wild parkeren leidt tot hinder voor andere verkeersdeelnemers, nood- en hulpdiensten of andere belanghebbenden. Het geeft ook een lelijk straatbeeld. Om dat te bestrijden hanteren veel gemeenten de Handhavingspiramide Fietsparkeren. Preventie maatregelen en ten slotte het verwijderen van de fietsen. Een goede maatregel is om voldoende voorzieningen te treffen.

Gleuftegel
Onbewaakte fietsenstallingen zijn bijna altijd voorzien van rekken of beugels. Vroeger was het de ‘gleuftegel’; een tegel met een gleuf erin. Echt stabiel was zo’n standaard niet. Met wat pech leverde het een slag in het voorwiel op.  Het fietsenrek betekende een vooruitgang. Op twee niveaus kon je het voorwiel plaatsen in het hoge of lage rek. Voordeel was ongetwijfeld dat er veel fietsen op een relatief kleine oppervlakte geparkeerd konden worden.

Fietsnietje
De fietsbeugel heeft de plek van het fietsenrek ingenomen. De fiets wordt tegenwoordig tegen een fietsbeugel gezet. Het is een rvs-hekje waartegen de fiets goed gezekerd kan worden met sloten. Probleem is dat de ingenomen ruimte minder plaats biedt aan fietsen. Gemiddeld kan per beugel twee fietsen geplaatst worden. Het oude fietsenrek bood ruimte aan wel vijftien fietsen.

Werk
Ook bedrijven die de fiets promoten voor het woon en werk verkeer dienen te zorgen voor goede parkeermogelijkheden. Een parkeerbeugel kopen is online mogelijk. Er zijn diverse modellen en formaten fietsrekken en fietsbeugels afhankelijk van de parkeerbehoefte. Op het werk dient goede fietsstalling aanwezig te zijn, die de fiets beschermen tegen slecht weer, diefstal en beschadiging. Goed onderhouden, gunstig gelegen fietsenstallingen verhogen bovendien de status van het fietsen. Bij veel werkgevers wordt prioriteit gegeven aan de veel duurdere parkeerplekken voor auto’s. De voorzieningen voor fietsers zijn dikwijls onvoldoende.

Veel maatschappelijke organisaties, overheden en kenniscentra hebben een plan gemaakt, ‘Tour de Force’, met als ambitie het aantal fietskilometers de komende tien jaar met 20 procent op te krikken. Laten we beginnen met goede parkeerplekken.

Plaats op:
Datum: 3 februari 2020
Gerelateerde artikelen  
21-06-2018 Nieuws Grote stations favoriet bij fiets-treinreizigers
12-08-2010 Nieuws Zwolse forens mag e-fiets testen
09-02-2012 Nieuws Fietsersbond: geef fietsers ook mobiliteitsbudget
25-10-2017 Nieuws Mobike start pilot met hightech deelfietsen in Rotterdam
20-03-2018 Nieuws Fiets van de zaak wordt aantrekkelijker
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,06 seconden.