Nieuws  

BMW presenteert opnieuw een uitbreiding op het thema hybride en EfficientDynamics: de BMW Concept 5 Serie ActiveHybrid. Een full-hybrid studiemodel op basis van de nieuwe BMW 5 Serie. Het substantiële potentieel om volledig elektrisch te rijden - inclusief Auto Start/Stop functie, de onafhankelijk functionerende airconditioning en de e-boost functie, maken de BMW Concept 5 Serie ActiveHybrid tot opvallend studiemodel. De hybridetechniek is een door BMW zelf doorontwikkeld vervolg op de eerder gepresenteerde BMW ActiveHybrid 7 en X6.

De BMW Concept 5 Serie ActiveHybrid zit boordevol innovatieve technologie. Zo is er een elektromotor (40 kW/54 pk) aan boord die is gekoppeld aan een efficiënte TwinPower Turbo zescilinder lijnmotor en BMW's nieuwe achttrapsautomaat met Auto Start/Stop-functie. Deze functie zorgt tijdens stilstaan en filerijden voor verdere afname van het verbruik en de CO2-uitstoot, doordat het systeem de motor uitschakelt bij stationair toerental.

Opvallend is dat de Auto Start/Stop-functie geen invloed heeft op het klimaat in de auto. De opgeslagen energie in de lithium-ion-accu zorgt namelijk voor aandrijving van de aircocompressor en hierdoor voor een comfortabel klimaat in de auto onafhankelijk van of de motor loopt of niet.

Voorbereiden is besparen
Het energiemanagementsysteem van de ActiveHybrid stelt de auto in staat om zijn energiebehoefte af te stemmen op alle mogelijke rijomstandigheden, zelf op omstandigheden die zich nog moeten voordoen. Hierdoor kan de actieradius van elektrisch rijden tot wel 30 procent verlengd worden.

Zo kan de techniek bijvoorbeeld uit de gegevens van het navigatiesysteem opmaken dat een deel van de route heuvel af is en daar vervolgens bijvoorbeeld het Brake Energy Regeneration op afstemmen. Het systeem is zelfs in staat om de accu's na aanvang van de reis door regeneratie sneller op te laden, zodat het laatste deel van de route volledig elektrisch en uitstootvrij gereden kan worden.

Maximaal rendement
BMW is er in geslaagd om met deze nieuwe generatie ActiveHybrid-technologie weer een hoger niveau in de integratie van energienetwerken in de auto te bereiken. Zo gaat in de BMW Concept 5 Serie ActiveHybrid vrijwel geen energie verloren. Dankzij het energiemanagementsysteem, de volledige integratie en samenwerking van alle zaken waar elektriciteit een rol speelt, is het mogelijk om de reikwijdte op puur elektrische aandrijving met dertig procent te vergroten en het brandstofverbruik van de auto met meer dan tien procent te verlagen.

Minstens zo dynamisch
De ActiveHybrid-techniek zorgt ervoor dat de kenmerkende dynamiek van de nieuwe BMW 5 Serie een extra impuls krijgt. De e-boost functie ondersteund de toch al krachtige verbrandingsmotor namelijk nog eens extra bij stevig accelereren, bijvoorbeeld tijdens inhalen. Dankzij de gunstige plaatsing van het lichtgewicht lithium-ion-accupakket blijft bovendien de dynamische wegligging van de auto volledig behouden. De BMW-ingenieurs kozen voor een plek bij de achteras van de auto, zodat de ideale gewichtsverdeling van de nieuwe BMW 5 Serie intact bleef.

Door de combinatie van alle innovaties en het behoud van dynamiek biedt de BMW Concept 5 Serie ActiveHybrid het beste van twee werelden: de efficiency van hybrideaandrijving met de rijeigenschappen die elke BMW kenmerken.

Plaats op:
Datum: 26 februari 2010
Bron: BMW Group Nederland - BMW
Gerelateerde artikelen  
03-10-2011 Nieuws BMW komt met hybride 5-serie
14-10-2011 Nieuws BMW presenteert nieuwe 3-serie (20%!)
19-04-2010 Nieuws BMW ActiveHybrid 7 arriveert in Nederland
02-02-2012 Nieuws Niet Prius maar Auris best verkochte hybride
05-04-2011 Nieuws Nieuwe 'modulaire' motoren voor BMW's
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,11 seconden.