Nieuws  
 

Onderzoek van ING Car Lease heeft het belang en de voordelen van het gebruik van winterbanden overtuigend aangetoond. Over het gehele kalenderjaar reden gebruikers met winterbanden bijna twee procent minder schades met een 10,2 % lager gemiddeld schadebedrag. Maar de meest opmerkelijke bevinding van het onderzoek is dat berijders met winterbanden vaker een sterretje in de voorruit hebben. Zij melden zich gemiddeld 36% vaker bij een glasschade herstelbedrijf.

Winterbanden zijn van een exclusief extra ontwikkeld tot een noodzakelijke veiligheidsvoorziening, waarmee men gerust het koude jaargetijde doorkomt. Bovendien zijn winterbanden in sommige landen onder omstandigheden verplicht. Geen wonder dat meer dan 50% van alle leasecontracten die ING Car Lease heeft afgesloten winterbanden zijn opgenomen. Bij de veelrijders (> 40.000 km/jaar) ligt dit percentage zelfs ruim boven de 60%.

Veiligheid bewezen

Het onderzoek toont aan dat gebruik van winterbanden de veiligheid verhoogt en het aantal slippartijen vermindert. Over het gehele jaar genomen rijden gebruikers met winterbanden 1,9% minder schades. Dit komt voor de ING Car Lease vloot overeen met 1.500 schadegevallen, die bovendien gemiddeld 5,4% minder kosten, oftewel 56 euro minder per schadegeval. In de winter lag het gemiddelde schadebedrag zelfs meer dan 110 euro lager bij gebruikers van winterbanden. Nog belangrijker is het gegeven dat het slippen of van de weg raken met winterbanden zo'n 40% minder vaak voorkomt. Ook het tegen de voorligger aanrijden neemt met winterbanden 19,5% af.

Wel meer glasschade

Maar de meest opmerkelijke bevinding van het onderzoek is dat berijders met winterbanden zich gemiddeld 36% vaker melden bij een glasschade herstelbedrijf met een sterretje in de voorruit. De oorzaak, die nog niet verder is onderzocht, zou kunnen liggen in het minder afstand houden tot de voorligger vanwege de betere remweg, waardoor de kans op steenslag toeneemt. Of omdat berijders met winterbanden minder snel geneigd zijn om de auto in winterse omstandigheden te laten staan..

Conclusies positief

Het onderzoek, dat zeer onlangs is afgerond, maakt de voordelen van winterbanden overduidelijk. Minder schades en minder slippartijen betekenen meer veiligheid op de weg. Dat men ook met winterbanden altijd voldoende afstand moet houden, spreekt voor zich. Niet alleen om dat sterretje in de voorruit te vermijden, maar vanwege de actieve veiligheid en het feit dat met winterbanden de veiligheidssysteemen van de auto zoals ESP en ABS optimaal benut worden.

Plaats op:
Datum: 9 maart 2010
Categorie: Markt en onderzoek
Gerelateerde artikelen  
12-11-2010 Nieuws VAvdZ: Werkgevers ontmoedigen gebruik winterbanden
22-12-2011 Nieuws VAVDZ: Winterbanden horen standaard in autoregeling
07-12-2012 Nieuws VAVDZ: werkgevers weigeren winterbanden te vergoeden
20-01-2011 Nieuws Winterbanden geen plicht maar eigen verantwoordelijkheid
12-02-2010 Nieuws Kwart Nederlanders heeft winterbanden
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,11 seconden.