Nieuws  
 

De benzineprijs is nog maar een dubbeltje verwijderd van de recordprijs uit 2008, meldt De Telegraaf. Als de prijs van ruwe olie blijft stijgen, zal de hoogste benzineprijs ooit van 1,69 euro per liter snel in zicht komen. Dit is de verwachting van consumentencollectief UnitedConsumers dat dagelijks de geactualiseerde brandstofprijzen registreert.

De prijs van lpg bereikte enkele dagen geleden al de hoogste prijs ooit van 0,74 euro per liter. Binnen anderhalf jaar is lpg bijna 50 (!) procent duurder geworden. De landelijke gemiddelde adviesprijs voor een liter loodvrij stond woensdag op 1,59 euro. "Een benzineprijs onder de 1,50 per liter, het niveau van 2009, is voorlopig ver te zoeken", aldus Paul Selms van UnitedConsumers.

Raffinagecapaciteit

De benzineprijs komt tot stand aan de hand van verschillende factoren. De raffinagecapaciteit is daarbij een van de meest bepalende. Europa telt niet veel raffinaderijen. Als bij één of een paar raffinaderijen iets aan de hand is, heeft dat direct effect.

"Zo kan de recente staking bij een raffinaderij in Frankrijk een rol gespeeld hebben", zegt Van Selms maar dat verklaart zeker niet alles. De raffinaderijen hebben hun winsten behoorlijk zien verdampen. Nu zorgen zij ervoor dat de prijs van het eindproduct hoger is. Dat kunnen ze door "aan de knoppen te draaien".

Olieprijs

Verder speelt de olieprijs een rol, maar die is nu met rond 80 dollar per vat niet extreem hoog. Bij de vorige recordprijs voor benzine kostte een vat olie 140 dollar. Ook zijn valuta-effecten van invloed, maar ook daar is momenteel niets geks mee aan de hand. "En de recessie lijkt over het dieptepunt heen te zijn, dus ook daar ligt het niet aan", aldus Van Selms. UnitedConsumers noemt het "zuur" voor de bijna kwart miljoen lpg-rijders in Nederland dat die nu meer dan ooit moeten betalen. "Zij zijn juist de meest prijsbewuste rijders."

Diesel

De dieselrijders komen er relatief nog het best van af. Een liter diesel kost nu 1,185 euro tegen 1,503 euro medio 2008. "Dat heeft alles te maken met de beperktere vraag, doordat de transportsector nog behoorlijk op zijn gat ligt. Ten tijde van de recordprijzen in 2008 kropen de prijzen voor diesel en benzine dicht naar elkaar toe, dat zit er nu voorlopig niet in."

Plaats op:
Datum: 7 april 2010
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: United Consumers
Gerelateerde artikelen  
19-03-2010 Nieuws Stevige opmars benzineprijs
18-11-2011 Nieuws Dieselprijs op hoogste niveau sinds 2008
04-03-2011 Nieuws Autobrandstof op recordhoogte
13-01-2012 Nieuws Benzine evenaart vandaag hoogste prijs ooit
03-01-2011 Nieuws Accijns op autobrandstof met 0,6 procent verhoogd
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,07 seconden.