Nieuws  
 

De deelautobedrijven Greenwheels en Wheels4all zijn het afgelopen halfjaar opnieuw gegroeid. Toch is er een daling van totale aantal deelauto's: Connectcar heeft deelauto's teruggehaald en het experiment met NS Easydrive bleek weliswaar succesvol, maar niet als apart product. Voortaan kunnen houders van de NS Businesscard gebruik maken van de deelauto's van Greenwheels die op alle grote NS-stations staan en op ruim 1250 straathoeken. Deze auto's zijn te openen met de OV-chip op de NS Businesscard. De 30 NS Easydrive auto's zijn daarom niet meer nodig.

Naar verwachting is het aantal autodelers niet gedaald: de auto's die zijn weggehaald, hadden vermoedelijk weinig klanten. Dat concluderen KpVV en de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik uit een onderzoek naar de ontwikkeling van het autodelen.

Tussen september en maart werd de deelauto in 6 nieuwe gemeenten geïntroduceerd, waaronder Haarlemmermeer, Helmond, Goirle en de nieuw gevormde gemeente Zuidplas. In 6 gemeenten is de deelauto uit het straatbeeld verdwenen, waaronder Heerlen, Almelo en Oldebroek. Er zijn nu deelauto's te vinden in 123 gemeenten.

Gemeenten stimuleren autodelen
Sommige gemeenten, waaronder Amsterdam en Nijmegen promoten de deelauto. Amsterdam doet dit met een voucherregeling, waarbij bewoners ‘geld verdienen' als ze hun parkeervergunning inleveren en lid worden. Nijmegen heeft de onrendabele start van enkele nieuwe deelauto's afgedekt. Samen met een campagne leidde dat tot een groei van het aantal autodelers.

Ook ondersteunen gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, 's-Hertogenbosch en Bunnik initiatieven met elektrische deelauto's. Een grote doelgroep kan zo kennis maken met elektrisch rijden.

Regionale overheden ontdekken de deelauto
Ook regionale overheden ontdekken de deelauto. De provincie Utrecht en de regio Achterhoek gaan de deelauto actief promoten. Utrecht is al de provincie met de hoogste ‘dekkingsgraad'. Toch is autodelen in de huidige vorm nog marginaal. In het bereikbaarheidsprogramma VERDER is € 2 miljoen gereserveerd om autodelen tot een serieuze schaal op te waarderen.

 

Plaats op:
Datum: 11 mei 2010
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: KpVV
Gerelateerde artikelen  
04-11-2010 Nieuws Aantal deelauto’s stijgt licht
14-07-2012 Nieuws KpVV: autodelen aan vooravond van doorbraak
06-06-2011 Nieuws Aantal deelauto's passeert '2000 grens'
20-06-2013 Nieuws KpVV: snelle opmars onderling autodelen
02-02-2011 Nieuws Greenwheels lanceert eerste elektrische deelauto
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,02 seconden.