Nieuws  
 

Welk architectenbureau ontwikkelt het beste toekomstmodel voor het complexe samenspel tussen mobiliteit, architectuur en stedelijke omgeving? Dat is de inzet van de Audi Urban Future Award. Voor de eerste editie van deze tweejaarlijkse architectuurcompetitie heeft Audi zes internationale architectenbureaus bij elkaar gebracht. De finale van de competitie vindt plaats in augustus, tijdens de internationale architectuurtentoonstelling Biënnale van Venetië. De winnaar ontvangt 100.000 euro, de hoogste geldprijs in een architectuurwedstrijd in Duitsland.

‘Building a vision for 2030' is het centrale thema van de architectuurcompetitie Audi Urban Future Award. Het aantal auto's op de wereld groeit naar verwachting van 760 miljoen in 2010 naar 3 miljard in 2050. In dat jaar woont 75 procent van de wereldbevolking in de stad. Als autoproducent is Audi zeer geïnteresseerd in de gevolgen van deze ontwikkelingen op de individuele mobiliteit.
Door de Audi Urban Future Award in het leven te roepen neemt Audi actief deel aan de ontwikkeling van ideeën en het aandragen van oplossingen voor individuele mobiliteit in de toekomst. ‘Om de toekomst van de auto te kunnen bepalen, is het belangrijk om trends te analyseren en een blik te werpen over je eigen schutting', zegt Rupert Stadler, voorzitter van de raad van bestuur van Audi AG. ‘De uitwisseling van ideeën met pioniers uit een heel ander vakgebied, dat overigens veel parallellen heeft met de auto-industrie, werkt zeer inspirerend. Vooral ook doordat de culturele achtergrond van de architecten zeer verschillend is.' Stadler sluit niet uit dat bij volgende edities van de Award ook andere beroepsgroepen, zoals stedenbouwkundigen en planologen, worden betrokken.

Workshop en presentatie
Op woensdag 26 mei brachten de deelnemende architecten een bezoek aan Audi in Ingolstadt. Daar wisselden ze van gedachten met experts van de afdelingen Technische Ontwikkeling, Design en Merk- en Ondernemingsstrategie. Er werd gediscussieerd over toekomstthema's, zoals elektrificeren en multimedianetwerken, en of deze ontwikkelingen van invloed zullen zijn op het ontwerp van auto's.
Tijdens de aansluitende workshop in het Design Museum in Londen, op donderdag 27 mei, presenteerden de deelnemers hun visie op de stad van de toekomst en werkten zij hun ideeën over mobiliteit, urbanisatie en duurzaamheid verder uit. Hierbij werden zij bijgestaan door de Audi Think Tank, de Audi-designchefs Wolfgang Egger en Stefan Sielaff en vertegenwoordigers van Stylepark AG. In de keuze van de manier waarop zij het thema aanpakken zijn de deelnemers geheel vrij.
Hun voorlopige ideeën presenteerden zij een dag later, op vrijdag 28 mei en in aanwezigheid van onder anderen Rupert Stadler, aan de internationale pers in het Royal Institute of British Architects (RIBA) in Londen.

Stylepark AG
De volgende zes architectenbureaus nemen deel aan de eerste Audi Urban Future Award: Alison Brooks Architects (Londen), Bjarke Ingels Group (Kopenhagen), Cloud9 (Barcelona), Diller Scofidio + Renfro (New York), J. Mayer H. Architects (Berlijn) en Standardarchitecture (Beijing).
Deze bureaus zijn geselecteerd door Stylepark AG in Frankfurt. Audi heeft dit internationaal vooraanstaande platform voor architectuur en design aangetrokken als partner bij de organisatie van de competitie. Stylepark richt zich vooral op de inhoudelijke kant van de wedstrijd en houdt zich bezig met de ontwikkeling van het concept en de thematische focus van de Award. Het resultaat van het werk van de zes architectenbureaus wordt in een door Stylepark verzorgde tentoonstelling gepresenteerd op de Scuola Grande della Misericordia, tijdens de twaalfde editie van de Biënnale van Venetië, de internationale architectuurtentoonstelling. De expositie wordt ontworpen door Raumlaborberlin en de opening is op 25 augustus.

Internationale jury
In Venetië worden de projecten beoordeeld door een internationale jury, met leden uit verschillende disciplines. De jury wordt voorgezeten door Saskia Sassen (London School of Economics, London/Columbia University, New York) en bestaat verder uit: Wolfgang Egger (AUDI AG, Ingolstadt), Massimiliano Fuksas (Studio Fuksas, Rome, Parijs, Frankfurt, Shenzhen), Christian Gärtner (Stylepark AG, Frankfurt), Andres Lepik (Museum of Modern Art, New York), Ma Jun (Tongji Universiteit, Shanghai), Rahul Mehrotra (Rahul Mehrotra Associates, Mumbai/Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, V.S.), Fernando de Mello Franco (MMBB, São Paulo), Stefan Sielaff (AUDI AG, Ingolstadt) en Rupert Stadler (AUDI AG, Ingolstadt).
De verschillende fasen van de Audi Urban Future Award worden door Audi gedocumenteerd in drie publicaties en op de website http://www.audi-urban-future-award.com/.

Plaats op:
Datum: 7 juni 2010
Bron: Audi
Gerelateerde artikelen  
01-08-2011 Nieuws Audi houdt symposium over stadsontwikkeling (filmpje!)
09-03-2010 Nieuws Audi komt sterker de crisis uit ondanks winstval
03-04-2018 Nieuws Audi A8 wint titel World Luxury Car 2018
15-02-2019 Nieuws Eerste schetsen Audi Q4 e-tron concept
07-03-2011 Nieuws Spectaculaire proefrit met Audi RS3 via iPhone
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,08 seconden.