Nieuws  
 

Nederland gaat zich in Europees verband hard maken voor een snelle invoering van de eCall in auto's, een apparaatje dat bij een ongeluk direct de 112-centrale belt en alle gegevens over de auto doorgeeft. Dat hebben de ANWB en het ministerie van Infrastructuur en Milieu woensdag gemeld.

De ANWB gaat hiervoor donderdag namens Nederland naar Brussel, waar over de Europese invoering van de eCall wordt gepraat. Twintig Europese landen hebben een convenant gesloten over het wettelijk verplicht stellen van het invoeren van de gadget in nieuwe auto's.

Alleen over de termijn waarop dit gaat gebeuren moet Europa nog een besluit nemen. Dit gebeurt vermoedelijk begin volgend jaar. De planning is nu dat pas na 2015 alle nieuwe auto's een eCall krijgen. Maar Nederland wil eigenlijk dat dit twee jaar eerder gebeurt.

Binnen jaar doorvoeren
Bovendien moeten belangrijke Europese landen als Frankrijk en Groot-Brittannië zich nog bij het convenant aansluiten. Volgens de ANWB kan de nieuwe maatregel binnen een jaar worden doorgevoerd. Eerder pleitte ook EU-commissaris Neelie Kroes al voor een versnelde verplichtstelling van de eCall op Europees niveau.

'Het eerste halfuur is voor slachtoffers van verkeersongevallen doorslaggevend', stelt ANWB-directeur Guido van Woerkom. 'Een eCall in een auto betekent tijdwinst, snellere hulpverlening, minder mensen die aan hun verwondingen overlijden en minder vervolgletsel. Daar kun je alleen maar vóór zijn.'

2500 verkeersdoden minder
Zodra de airbag van een auto met een eCall uitklapt, wordt een bericht verstuurd naar de alarmcentrale met alle relevante informatie zoals de locatie van het voertuig, de rijrichting en het merk. De telefonist van 112 probeert meteen contact te maken met de bestuurder en er wordt hulpverlening in gang gezet.

Uit Europees onderzoek is gebleken dat binnen Europa door het installeren van eCalls in nieuwe auto's op termijn jaarlijks 2500 minder verkeersdoden zouden vallen. Op dit moment overlijden jaarlijks in de EU ongeveer 39.000 mensen door een verkeersongeval.

Alleen nieuwe auto's
De kosten van het apparaat zijn 100 euro. De nieuwe Europese wetgeving betreft vooralsnog alleen nieuwe auto's. Maar het is de bedoeling dat ook oude auto's de mogelijkheid krijgen gemakkelijk een eCall te laten installeren. Op dit moment heeft slechts 0,4 procent van alle Europese auto's een eCall. Het gaat dan vooral om zeer dure modellen.

Plaats op:
Datum: 24 november 2010
Categorie: Technologie & Innovatie, Overheid
Bron: ANP / Zibb.nl
Gerelateerde artikelen  
03-07-2012 Nieuws Kosten noodoproepsysteem eCall tussen 100 en 200 euro
11-11-2011 Nieuws Normen opgesteld voor automatisch 112 bellen (eCall)
01-10-2010 Nieuws Euro NCAP bekroont veiligheidssystemen
30-03-2011 Nieuws ANWB blij met plan mobiliteit EU-commissie
28-06-2010 Nieuws Samenwerking Fonds Slachtofferhulp en ANWB Verkeerslachtoffers
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,23 seconden.