Nieuws  

Wederom moet op last van een gerechtelijke uitspraak de Belastingdienst bakzeil halen met betrekking tot de BPM-heffing bij parallelle import. De maatregelen - een nieuwe methodiek voor het berekenen van de rest-BPM bij import - zorgde ervoor dat de BPM-inkomsten fors hoger uitvielen voor de fiscus.

Waardebepaler XRAY brengt de uitspraak van de rechter (Rechtbank Arnhem) vandaag naar buiten. Veel van haar klanten worden namelijk benadeeld door de hogere aangiftes, zegt Tom Corduwener van XRay. "Ook al wordt de belastingdienst teruggefloten, de uitspraak zal pas effectief worden na het verstrijken van de beroepsperiode. Wij geven onze klanten dan ook het advies de aangiftes vooralsnog via de BPM aangiftemodule van XRAYlive te blijven voltooien, en direct bezwaar te maken tegen de hoogte van de aanslag. Zonder dit bezwaar kunnen bedrijven geen aanspraak maken op restitutie van teveel betaalde BPM."

Nadat in juli 2009 als gevolg van een uitspraak van de hoge raad al was bepaald dat voor de berekening van rest-BPM bij import de handelsprijs in plaats van de verkoopprijs als uitgangspunt mocht dienen, heeft de belastingdienst per mei 2010 een nieuwe methode geïntroduceerd om de (hoge) BPM inkomsten te kunnen handhaven. Moest eerst de verhouding worden bepaald tussen de handelswaarde en de nieuwwaarde, vanaf juni 2010 werd dit veranderd in de verhouding tussen de handelswaarde en de inkoopwaarde nieuw. Deze inkoopwaarde zou als volgt moeten worden bepaald: Consumentenprijs (minus € 500) x 0.88. Volgens Corduwener is de regel nooit onderbouwd en dient het puur om de inkomsten op peil te houden. 

Als gevolg van deze wijziging is het aandeel tabelaangiftes ten opzichte van koerslijstaangiftes aanzienlijk gestegen. Wederom is de rechtbank eraan te pas moeten komen om de belastingdienst erop te wijzen dat deze rekenmethodiek volledig in strijd is met de Europese wetgeving (artikel 110 VWEU). Op 11 januari heeft de rechtbank te Arnhem de Belastingdienst in het ongelijk gesteld. Corduwener benadrukt dat als gevolg van deze uitspraak het aandeel koerslijstaangiftes t.o.v. tabelaangiftes wederom zal gaan toenemen. Een juiste koerslijstaangifte uit een betrouwbaar systeem kan immers voorkomen dat er teveel BPM wordt berekend en betaald.

Plaats op:
Datum: 14 januari 2011
Categorie: Fiscaal
Gerelateerde artikelen  
20-09-2010 Nieuws XRAY definitief geaccepteerd door Belastingdienst
01-02-2011 Nieuws XRAY introduceert BPM Aangifte Module
03-08-2010 Nieuws Autotelex Pro-koerslijst is goede BPM-maatstaf
27-02-2013 Nieuws XRAY: Handelswaarde Index stijgt fors
12-08-2010 Nieuws Gerechtshof Arhem: XRAY juiste basis voor BPM berekening bij import
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,04 seconden.