Nieuws  
 

Het debat over de benzinemarkt gisteren in de Tweede Kamer werd gedomineerd door de roep om ‘prijstransparantie'. PvdA, D66, SP en - in mindere mate - de PVV willen een wettelijke verplichting voor tankstationondernemers om hun actuele pompprijzen centraal online aan te leveren. BOVAG is verheugd dat minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie niets ziet in zo'n verplichting. Hij weet zich daarin gesteund door de VVD en zijn eigen CDA.

"De consument schiet er niets mee op en het zadelt ondernemers op met extra lasten", zo vatte de minister zijn weerzin samen. Een onafhankelijk rapport (van SEOR) heeft aangetoond dat de benzinemarkt in Nederland over het algemeen goed werkt. Alleen op het hoofdwegennet lijkt ruimte voor meer concurrentie, aldus het rapport.

De NMa heeft de hele branche in 2009 echter doorgelicht en geen aanleiding gevonden voor nader onderzoek. Bovendien zorgt zo'n wettelijke verplichting voor extra handhavingskosten voor de overheid en extra administratieve lasten voor "hardwerkende middenstanders". En dat terwijl er nu al volop prijsvergelijkingsites zijn voor brandstofprijzen en de ontwikkelingen op dat gebied momenteel hard gaan.

De politieke partijen die een wettelijke verplichting willen "zijn dus op zoek naar een oplossing voor een probleem dat niet bestaat", aldus de minister. Een D66-suggestie om verplicht prijspalen met de prijzen van opeenvolgende stations langs snelwegen te zetten, werd gisteren in het debat overigens al door een meerderheid van tafel geveegd omdat het als te duur en ouderwets wordt gezien.

Binnenkort komt een vervolg op dit overleg. De oppositie heeft al aangegeven dat zij een motie zal indienen over verplichte prijstransparantie. Minister Verhagen ziet andere mogelijkheden om de marktwerking te verbeteren. Zo wil hij bekijken hoe de huidige prijsvergelijkingsites vollediger en actueler kunnen worden. Met eventueel ‘naming en shaming' van tankstations die niet mee willen werken. Verder wil Verhagen onderzoeken of en hoe tankstations op het onderliggende wegennet kunnen adverteren met hun prijzen bij nabij liggende afslagen op het hoofdwegennet.

BOVAG reageert positief op de standvastigheid van minister Verhagen. Jan Bessembinders, manager BOVAG Tankstations: "De minister heeft in het debat duidelijk gemaakt dat hij geen trek heeft in lastenverzwaring voor ondernemers en dat hij een motie van de oppositie in dit kader niet zal uitvoeren als die niet heel goed onderbouwd is."

"Verder zijn we blij met de toezegging van CDA-kamerlid Verburg dat ze een motie zal indienen om het veilen van tankstations op het onderliggend wegennet door lokale en regionale overheden te verbieden. Een fiasco zoals met de tankstationveilingen op het hoofdwegennet kun je dan voorkomen", aldus Bessembinders.

Plaats op:
Datum: 3 februari 2011
Categorie: Brandstof
Bron: BOVAG
Gerelateerde artikelen  
01-11-2011 Nieuws Onderzoek: benzinemarkt werkt naar behoren
15-02-2012 Nieuws Tweede Kamer akkoord met nieuwe aanbestedingswet
18-06-2009 Nieuws Invoering kilometerheffing , geen uitstel wel vertraging
29-08-2011 Nieuws VNA stuurt brandbrief naar Verhagen
24-08-2010 Nieuws Kamer wil onderzoek naar hogere maximumsnelheid
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 4,16 seconden.