Nieuws  
 

Enexis gaat zijn wagenpark verduurzamen door bedrijfswagens aan te schaffen die rijden op Groen Gas. Ook leaserijders krijgen de mogelijkheid om op deze CO2 neutrale brandstof te rijden. Groen Gas heeft als belangrijkste voordeel dat het schoon is.

Het groene gas wordt ingevoed in de bestaande gasinfrastructuur en kan worden gebruikt voor o.a. verwarming of vervoer (auto's, groepsvervoer etc.). In de markt krijgt dit soort brandstof het label 'groen' (aanzienlijk minder CO2 en fijnstof). De ambitie van Enexis voor 2011 is om 50 auto's op Groen Gas te laten rijden.

Vanuit maatschappelijk-strategisch perspectief wil Enexis bijdragen aan de energietransitie. In eerste instantie gaat het dan om initiatieven die het terugdringen van de energieconsumptie bevorderen. We moeten als bedrijven en burgers zuiniger omspringen met energie, zowel in huizen, bedrijven als voor mobiliteit. Ook komen meer alternatieven voor fossiele (en dus vervuilende) brandstoffen beschikbaar om aan onze energiebehoefte te voldoen. Zo bestaat er al enige tijd duurzaam opgewekte Groene Stroom. Een nieuwe ontwikkeling is Groen Gas. Daarbij wordt uit ruw biogas (uit rest-biomassa) gas gemaakt. Nadat het op de juiste kwaliteit is gebracht, wordt het Groen Gas genoemd. Dit gas wordt in het leidingnet van Enexis gepompt.

Enexis wil de productie en het gebruik van Groen Gas promoten, aangezien het consumenten bewust maakt van natuurlijke energiebronnen als een echt alternatief. De netbeheerder stimuleert het gebruik van Groen Gas door aanschaf van bedrijfswagens en een aanbod voor leaserijders. Om een overgang naar duurzame mobiliteit te realiseren worden er 'groen gas certificaten' ingezet om daarmee een duurzame brandstof te kunnen benutten en de investeringen in Groen Gas mogelijk te maken.

Rijden op Groen Gas is in de visie van Enexis niettemin van tijdelijke aard. Het energetisch rendement van elektrisch rijden is groter dan van Groen Gas. Uiteindelijk zet Enexis in op elektrisch vervoer, het uitgangspunt van het door Enexis ontwikkelde Mobile Smart Grid-concept (www.enexis.nl/slimnet). Dat past in de lange termijn visie op duurzaam netbeheer, waarbij het belang van gasinfrastructuur afneemt ten gunste van een tweerichtingsverkeer in elektriciteit (vanuit leverancier en decentrale opwekking).

De ontwikkeling van ketenbreed elektrisch vervoer (laadpunten, accu-systemen, informatieprocessen, betaalbare auto's etc.) kost echter nog enige jaren. Bovendien is de actieradius van de elektrische auto nog beperkt. Vanaf 2020 zullen er grotere aantallen elektrische auto's rijden met een grotere actieradius en zal de infrastructuur voor elektrisch rijden uitontwikkeld zijn. Tot die tijd is rijden op Groen Gas een goed alternatief.

Over Enexis
Enexis is de onafhankelijke netbeheerder in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland (Noordoostpolder), Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Enexis is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energiedistributie-netwerken. Daarmee is Enexis de schakel tussen de 2,6 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met ongeveer 4.100 medewerkers voor een veilige, duurzame, betrouwbare en betaalbare energielevering. Het hoofdkantoor is gevestigd te Rosmalen.

 

Plaats op:
Datum: 25 februari 2011
Categorie: Brandstof
Bron: ANP / Enexis
Gerelateerde artikelen  
04-05-2012 Nieuws Gasunie gaat rijden op groen gas
20-07-2017 Video Flitsinterview met Ton van Cuijk van Enexis tijdens Hansa Green Tour zomereditie …
30-06-2016 Nieuws Essent en Tamoil lanceren OGO CNG voor duurzaam rijden
21-06-2010 Nieuws 'Geen wegenbelasting voor auto op groen gas'
08-01-2010 Nieuws Provincie Friesland vergroent wagenpark
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,14 seconden.