Nieuws  
 

Meer thuiswerken kan het fileleed verlichten. Daarom stelt D66 kamerlid Kees Verhoeven voor om een thuiswerkfonds op te richten voor het MKB. 'Veruit de meeste werkgevers zijn positief over thuiswerken, maar vooral kleinere en middelgrote ondernemers hikken aan tegen de kosten' legt Verhoeven uit. Zijn plan: laat deze werkgevers maximaal 40.000 euro lenen voor noodzakelijke aanpassingen.

Het plan is positief ontvangen door een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, PVDA, GroenLinks en ChristenUnie. Volgens Verhoeven kunnen met een inleg van 15 miljoen euro door minister Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur) tienduizenden werknemers wekelijks een of meer dagdelen thuis gaan werken. 'Dit verdient zich vanzelf terug, want als vijf procent van het personeel één dagdeel thuis werkt, scheelt dat al enorm in de files.' Het bedrijfsleven raamt de filekosten op drie miljard per jaar. 'Met bijna 10.000 kilometer file per jaar kost elke kilometer ganzenpas de economie dus drie ton', stelt Verhoeven.

Als de overheid geld uitleent tegen gunstige voorwaarden, kan het bedrijf in kwestie dit na drie jaar terugbetalen uit de besparingen. Die bestaan onder andere uit minder reiskosten, hogere arbeidsproductiviteit en minder file verliesuren. Met de lening uit het thuiswerkfonds kunnen MKB-werkgevers bijvoorbeeld de techniek aanschaffen om op afstand te vergaderen en thuis te werken. Maar het geld kan ook worden gebruikt voor organisatorische veranderingen zoals het trainen van managers in resultaatgericht leidinggeven.

Volgens Verhoeven is de tijd rijp voor een thuiswerkfonds. 'Thuiswerken past in een flexibele economie en mensen zoeken naar manieren om werk en zorgtaken te combineren.'

Plaats op:
Datum: 9 maart 2011
Categorie: Mobiliteit, Overheid
Bron: TFMM
Gerelateerde artikelen  
11-02-2011 Nieuws Automobilist positief over Het Nieuwe Werken
03-01-2012 Nieuws Thuiswerken ambtenaren levert 7,5 miljard op
03-10-2011 Nieuws Ruim kwart werknemers werkt thuis
09-09-2011 Nieuws CDA en GL: recht op flexibel werk vanaf 2013
07-10-2011 Nieuws Kamp werkt aan nieuwe arboregels voor thuiswerken
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,1 seconden.