Nieuws  
 

Een kentekenbewijs achter de computer overschrijven of dat laten doen door een bedrijf. Dat wordt straks mogelijk. Het 'papiertje' wordt ook in een nieuwe jasje gestoken, te weten in een creditcardformaat. Bovendien wordt bij het tenaamstellingproces een controle op de zogeheten controleletter ingebouwd.

Deze nieuwe plannen van de Rijksdienst voor Wegverkeer worden onthuld in de laatste editie van de Bovag Krant.

Particulieren kunnen vanaf 2013 kentekenbewijzen mogelijk laten overschrijven bij RDW-erkende bedrijven, dus ook bij veel BOVAG-bedrijven. TNT Post en de gemeentehuizen hebben ook interesse getoond om deze dienst te verlenen. Een en ander is het gevolg van de sluiting van de postkantoren in 2013.
­
"Met de teloorgang van het aloude postkantoor groeide de behoefte aan een nieuw landelijk dekkend netwerk van adressen, waar particulieren terecht kunnen om kentekens van onder meer auto's, brommers en motoren over te laten schrijven", stelt Boudewijn Hamel, hoofd Techniek en Duurzaamheid bij BOVAG. Jaarlijks worden in Nederland meer dan een miljoen kentekens - van auto's, brommers, caravans etc. - door particulieren overgeschreven.
Overschrijving via computer

Daarnaast wordt er achter de schermen gewerkt aan de mogelijkheid om per 2017 kentekenbewijzen van achter de pc of laptop over te schrijven, met behulp van de DigiD. "Maar er moet nog het nodige water door de Rijn stromen, eer die systematiek rijp is voor de praktijk", besluit Hamel.

Kentekenbewijs als creditcard

Volgens de RDW is de kans aanzienlijk dat over twee jaar de vertrouwde kentekendocumenten verdwijnen. "Het meerdelige papieren kentekenbewijs maakt plaats voor een eendelig kentekenbewijs op creditcardformaat", stelt Boudewijn Hamel namens BOVAG. "Dat maakt het voor de consument erg gemakkelijk om het document altijd bij zich te hebben. Bovendien wordt de kans op fraude of namaak kleiner." Nadere details over het kentekenbewijs in zakformaat worden vermoedelijk later dit jaar door de RDW naar buiten gebracht.

Controleletter op komst bij tenaamstellen

Met ingang van januari 2012 wordt in het tenaamstellingproces een controle op de zogeheten controleletter ingebouwd. Het tenaamstellen of in de bedrijfsvoorraad opnemen van een voertuig is dan nog slechts mogelijk, wanneer de juiste controleletter wordt ingevoerd. "De controleletter staat sinds 16 juli 1991 op het overschrijvingsbewijs, oftewel Kentekenbewijs deel II", stelt een woordvoerder van RDW. De check op de controleletter zou fraude, zoals het klonen van voertuigen, tot een minimum moeten reduceren.
­
"Doordat de controleletter alleen op het originele kentekenbewijs staat, wordt het moeilijker een voertuig over te schrijven met een vervalst kentekenbewijs", aldus een woordvoerder van RDW.

Plaats op:
Datum: 29 maart 2011
Categorie: Overheid
Bron: Plein Plus
Gerelateerde artikelen  
20-10-2011 Nieuws Kentekencard met chip vervangt papieren kentekenbewijs
20-03-2008 Nieuws Nieuwe regels vervanging kentekenplaat of -bewijs
14-11-2008 Nieuws RDW: Per 04-2009 Kentekenbewijs wijzigen via het internet
05-02-2010 Nieuws Strenge controles tachograaf in bestelwagens
10-06-2011 Nieuws Toch chip op eendelig kentekenbewijs
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,1 seconden.