Nieuws  

BMW Group heeft een volledig nieuwe motorenfamilie ontwikkeld; een zogenaamde modulaire opgebouwde drie-, vier- en zescilinder diesel- en benzinemotoren en een efficiënte elektromotor. Daarnaast komt er een nieuwe versie van de achttraps automaat.

De nieuwe motoren vallen allemaal onder de noemer 'efficient dynamics' die de CO2 uitstoot verder moet verlagen. De afgelopen vijftien jaar heeft BMW, volgens eiegen zeggen, die uitstoot in Europa al met 30 procent verminderd. Het resultaat is dat BMW Group al zes jaar op rij de Dow Jones Sustainability Index van duurzame autofabrikanten aanvoert.

Modulaire motoropbouw

BMW 2.0 liter Twin Power TurboDe modulaire motoropbouw zorgt ervoor dat BMW Group nieuwe, duurzame technologie over de hele linie kan toepassen. Drie-, vier-, en zescilinder lijnmotoren kunnen daardoor in een grote variëteit worden geproduceerd. De cilinderinhoud per cilinder is bepaald op ongeveer 500 cc omdat hiermee zowel thermisch- als dynamisch de optimale situatie voor een verbrandingsmotor bereikt wordt. Het is daarnaast mogelijk de motoren zowel in lengterichting als dwars (voor BMW resp. MINI) in te bouwen.

Dankzij de modulaire ontwikkeling kunnen verschillende motoren tot wel 60 procent van de onderdelen met elkaar delen. Deze synergie zorgt zowel voor economische als ecologische duurzaamheid. Om de nieuwe productiestrategie te vervolmaken investeert BMW tot en met 2012 ruim 300 miljoen euro in de twee productiefaciliteiten München en Steyr.

Achttraps automaat

De verbeterde prestaties van de motoren moeten door de achttraps automaat onder een vergrootglas worden gelegd. De elektronisch gestuurde automaat maakt daarbij gebruik van verschillende schakelkarakteristieken, variërend van comfortabel tot dynamisch. BMW legt op dit moment de laatste hand aan een nieuw besturingssysteem voor deze intelligente automatische versnellingsbak. Dit systeem analyseert het soort wegdek, het bochtenverloop, de verkeerssituatie en het gedrag van de bestuurder. Voor optimale efficiency en comfort wordt op deze manier de schakelkarakteristiek aangepast aan het wegprofiel en de wensen van de bestuurder.

Elektrische aandrijflijn uit eigen huis

Behalve het perfectioneren van de verbrandingsmotoren zijn ook BMW's ActiveHybrid-BMW 6 cilinder dieseltechnologie en elektrische mobiliteit cruciale onderdelen van Efficient Dynamics, zegt BMW. Het merk ontwikkelt deze technieken in eigen huis om ze zodoende optimaal aan de eigenschappen van de afzonderlijke modellen te kunnen aanpassen. Het vermogen, de actieradius en de levensduur van de accu's, evenals de behuizing van de accu's en de koeling vormen hierbij speerpunten.

Intelligente lichtgewicht constructie

Het besparen van gewicht is eveneens een van de basiswaarden van Efficient Dynamics. Een lager gewicht zorgt voor zowel een lager verbruik en minder uitstoot als voor verhoogd rijplezier. Zo heeft BMW in de nieuwe 5 Serie diverse aluminium componenten toegepast. Alleen al de lichtgewicht portieren zorgen voor een besparing van 23 kilogram. BMW verricht eveneens baanbrekend werk als het gaat om het toepassen van carbon (koolstofvezel). Zo is bijvoorbeeld de carrosserie van de in 2013 te introduceren BMW i3 en i8 gemaakt van dit lichte, maar uiterst sterke materiaal. En omdat een laag onafgeveerd gewicht een relatief grote bijdrage aan de rijeigenschappen levert, besteedt BMW veel aandacht aan het lichter maken van componenten van de wielophanging en de remmen.

Plaats op:
Datum: 5 april 2011
Categorie: Technologie & Innovatie
Bron: BMW Group Nederland - BMW
Gerelateerde artikelen  
05-11-2010 Nieuws BMW investeert in serieproductie EV
16-04-2019 Nieuws Nieuwe Opel Corsa weegt minder dan duizend kilo
03-10-2011 Nieuws BMW komt met hybride 5-serie
19-04-2010 Nieuws BMW ActiveHybrid 7 arriveert in Nederland
05-07-2019 Nieuws Nieuwe Opel Astra met lage CO2-uitstoot
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,11 seconden.