Nieuws  
 

Veertig procent van de Nederlandse mannen schat zijn rijvaardigheid hoger in dan de gemiddelde Nederlander. Vrouwen (21%) stellen zich op dat punt bescheidener op. Of die ‘hogere' inschatting van rijvaardigheid door mannen tot veiligere situaties leidt, is onzeker. Mannen zeggen namelijk zelf dat ze wel eens met alcohol achter het stuur kruipen (13%) en zonder gordel rijden (18%). Vrouwen voelen zich vaker angstig op de snelweg (22%) of tijdens vakantieritten in de bergen (44%).

Dit alles blijkt uit een onderzoek van Goodyear, dat onderdeel is van de Europese Road Safety Tour 2011. Bandenproducent Goodyear vraagt hiermee aandacht voor veiligheid in het verkeer.

Mannen zijn dus zekerder achter het stuur. Maar rijden ze ook veiliger? Veel meer dan vrouwen kruipen mannen wel eens met alcohol achter het stuur. Volgens de helft van de Nederlandse weggebruikers vormen jonge mannen het grootste gevaar op de weg. Bijna niemand (2%) vindt jonge vrouwen gevaarlijk.

Beduidend meer mannen (44%) dan vrouwen (27%) halen soms rechts in. Mannen (20%) rijden ook vaker soms door rood als er geen verkeer aankomt (vrouwen 11%). Meer heren (18%) dan dames (10%) zitten soms of regelmatig zonder gordel achter het stuur.

Emotioneler?

Zijn vrouwen emotioneler dan mannen? Dat blijkt niet uit het onderzoek. Wel ervaren beide geslachten soms andere emoties achter het stuur. Bijna tweederde van de Nederlandse mannen geeft aan nooit angst te voelen tijdens het rijden. Onder vrouwen ligt dit met 47% een stuk lager. Vrouwen geven toe angstiger te zijn op de snelweg (25%) of tijdens vakantieritten in de bergen (44%).

Loud Music and Cars

Eén derde van de Nederlanders geeft aan dat muziek hun rijstijl beïnvloedt. Veertig procent van deze groep zegt harder te gaan rijden door luide, harde of goede muziek. Toch roept muziek ook wisselende reacties op onder deze mensen: meer mannen (15%) dan vrouwen (6%) geven aan rustiger/langzamer te gaan rijden bij rustige muziek. Bij harde muziek zijn er nauwelijks verschillen. Van de vrouwen die aangeven dat muziek hun rijgedrag beïnvloedt, ergert 8% zich wel vaker dan mannen (1%) aan muziek tijdens het rijden.

Gevaren en ergernissen op de weg

De Nederlandse automobilist stoort zich op de weg vooral aan asociaal en agressief rijgedrag (53%), bumperkleven (51%), geen richtingaanwijzer gebruiken en onnodig links rijden (beide 29%).
Mannen ergeren zich vaker dan vrouwen aan files (11%, vrouwen 5%) en onnodig links rijden (36%, vrouwen 20%). Vrouwen storen zich meer aan asociaal/ agressief rijgedrag (59%, mannen 48%) en afsnijden (17%, mannen 12%).

Schaamteloos?

Verwacht geen opvallend schokkende handelingen tijdens de autorit. Slechts 12% van de Nederlandse ondervraagden schaamt zich voor handelingen in de auto. Daarvan schaamt twee procent van de mannelijke ondervraagden zich voor seksuele handelingen tijdens het rijden. Vrouwen (17%, mannen 0%) zeggen zich wel te schamen voor vloeken in de auto. Nederlandse heren schamen zich voor asociaal rijden (14%, vrouwen 0%). Bijna veertig procent van diegenen die zich schamen, generen zich het meest voor neuspeuteren.

Over het onderzoek

Motivaction voerde het onderzoek in opdracht van Goodyear uit in België en Nederland. De onderzoeksperiode liep van 6 - 15 april 2011. In totaal deden 625 Nederlandse automobilisten aan het onderzoek mee. Ze waren allen in bezit van een rijbewijs en in de leeftijd van 18 t/m 70 jaar. Het representatieve online onderzoek maakt deel uit van de Road Safety Tour 2011. Goodyear vraagt tijdens deze tour aandacht voor veilige banden, veilige wegen en veilig rijgedrag.

Plaats op:
Datum: 23 mei 2011
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: Goodyear Dunlop Tires Europe B.V.
Gerelateerde artikelen  
04-09-2018 Nieuws Driekwart van de verkeersdoden is man
10-12-2019 Nieuws Bumperklevers en smartphonegebruik bron van ergernis
11-09-2018 Nieuws Smartphonegebruik grootste ergernis in het verkeer
08-03-2016 Nieuws Internationale vrouwendag: vrouwen rijden beter dan mannen
17-12-2018 Nieuws Meer dan de helft belt nog achter het stuur
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,15 seconden.