Nieuws  
 

Werknemers kunnen straks de uren van de werkweek makkelijker aanpassen. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarnaast pleiten CDA en GroenLinks voor een recht op flexibele werktijden en telewerken.

Flexibeler omgaan met werktijden is volgens de minister belangrijk om bijvoorbeeld arbeid met de opvoeding van kinderen of mantelzorg voor naasten te combineren. Het tijdelijk meer of minder uren gaan werken moet wel in overleg met de werkgever gebeuren.

Kamp maakt het ook eenvoudiger om ouderschapsverlof op te nemen. Werkende ouders kunnen voortaan samen met de baas zelf bepalen hoe het verlof wordt genomen. Nu wordt dit nog bemoeilijkt door wettelijke regels.

Meer zeggenschap over keuze werkplek
Een Kamermeerderheid pleitte eind vorig jaar al bij Kamp voor flexibeler werktijden voor een betere combinatie van arbeid en zorg. Ook zou personeel meer te zeggen moeten krijgen over hun werkplek, zodat ze bijvoorbeeld thuis in plaats van op kantoor kunnen werken. Regeringspartij CDA en GroenLinks in de oppositie werken nog aan een initiatiefwetsvoorstel hierover.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent gaat het wetsvoorstel, waaraan ze nog werkt met CDA-collega Eddy van Hijum, verder dan de plannen van Kamp. Zij vindt het voorstel van de minister 'een beetje niks', omdat het te vrijblijvend zou zijn.

Recht op flexibele werktijden en telewerken
Volgens CDA en GroenLinks moeten werknemers een recht krijgen op flexibele werktijden en telewerken. Een verzoek van een werknemer hiertoe mag een werkgever dan niet zomaar weigeren, net zoals het recht op deeltijdwerk.

Van Hijum stelde eerder dat een cultuuromslag nodig is op de arbeidsmarkt, omdat door een gebrek aan flexibiliteit veel jonge ouders stoppen met werken of veel minder gaan werken. Het CDA en GroenLinks willen binnenkort hun initiatiefwetsvoorstel indienen bij de Kamer.

Plaats op:
Datum: 10 augustus 2011
Categorie: Het Nieuwe Werken
Bron: ANP
Gerelateerde artikelen  
09-09-2011 Nieuws CDA en GL: recht op flexibel werk vanaf 2013
11-10-2011 Nieuws Soepeler arboregels telewerken vanaf 2012
07-10-2011 Nieuws Kamp werkt aan nieuwe arboregels voor thuiswerken
05-09-2012 Nieuws Helft werknemers wil flexwerkplek
11-02-2011 Nieuws Automobilist positief over Het Nieuwe Werken
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,02 seconden.