Nieuws  
 

Het kabinet wil af van de vaste bijtelling, schrijft het Financieele Dagblad afgelopen zaterdag. Werknemers met een auto van de zaak zouden belasting moeten gaan betalen naar het aantal privékilometers. Volgend jaar komt er een proef bij bestelauto's waarbij de ritregistratie automatisch moet gaan plaatsvinden.Volgens de VNA komt daarmee de gestaffelde bijtelling voor personenauto's een stap dichterbij.

Volgens het Financieele Dagblad heeft het ministerie van Financiën dit laten weten in aanvulling op de Miljoenennota, die donderdagavond uitlekte.

Het beste voorstel sinds jaren, twitterde het weekend al menig fiscaal jurist. Ook de leasebranche ijvert al tijden voor een eerlijker systeem van bijtelling. Nu betaalt iedereen met een auto van de zaak hetzelfde bedrag, in hoogte afhankelijk van de zuinigheid van de auto.

Afgelopen week ontstond er veel commotie rondom een nieuwe leaseconstructie bedacht door Care Dienstengroep en accountantsorganisatie Accon AVM. Die constructie zou fors goedkoper moeten uitpakken onder andere doordat de zakelijk en privé kilometers van elkaar zouden worden gescheiden. ALD Automotive pleitte in een reactie op de plannen wederom voor het meer variabel maken van de bijtelling. Nu worden leaserijders in feite fiscaal beloond door veel privé kilometers te rijden in een leaseauto.

Dat er bij bestelauto's een proef komt met automatische ritregistratie stond overigens van de zomer al in de zogenaamde Autobrief van staatssecretaris Weekers van Financien. Nieuw is dat het ministerie heeft laten doorschemeren ook bij leaseauto's privé kilometers te willen laten registreren om op die manier een eerlijkere bijtelling te kunnen heffen.

VNA

De Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zegt verheugd te zijn over de pilot met gestaffelde bijtelling voor bestelauto's. Deze pilot zou kunnen leiden tot een nieuw regime van bijtelling voor bestelauto's dat dan per januari 2013 in zou kunnen gaan. Hiermee zou een nieuw regiem voor bijtelling personenauto's een stap dichterbij komen, iets waar de VNA al langere tijd bij de staatsecretaris op aandringt.

Momenteel hebben bijna 300.000 werknemers met een auto van de zaak een verklaring geen privé gebruik ingeleverd. VNA is er van overtuigd dat een gestaffelde bijtelling veel van die niet-bijtellers zal bewegen om de schonere en zuinigere auto van de zaak ook privé te gaan gebruiken.

Plaats op:
Datum: 19 september 2011
Categorie: Fiscaal
Bron: Financieele Dagblad / VNA
Gerelateerde artikelen  
14-03-2012 Nieuws Geen proef met blackbox voor personenwagens
05-01-2013 Nieuws Staatssecretaris Weekers wil gestaffelde bijtelling
29-04-2012 Nieuws VNA tegen afschaffen van "geen bijtelling"
07-01-2013 Nieuws VNA: plan voor gestaffelde bijtelling ligt al klaar
19-03-2012 Nieuws Gestaffelde bijtelling auto misschien al in 2013
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,06 seconden.