Nieuws  

BMW presenteert de nieuwe BMW ActiveHybrid 5. Ofwel, de hybride versie van de 5-serie, vorige week uitgeroepen tot Zakenauto van het Jaar 2012. De gecombineerde benzine- en elektrische aandrijving levert een indrukwekkende 340 pk. Toch meet de auto een gemiddeld gebruik van 'slechts' 6,4 l/100 km en een CO2-uitstoot van 149 g/km.

Dit lage verbruik wordt onder andere mogelijk gemaakt door de zogenaamde Coasting Mode. Daarbij wordt bij het loslaten van het gas de aandrijving ontkoppeld en de verbrandingsmotor uitgeschakeld bij snelheden tot 160 km/u. De auto remt dus niet op de motor af maar rolt ‘vrij' door. Bij daadwerkelijk remmen fungeert de elektromotor als dynamo, die de remenergie benut voor het bijladen van de lithium-ion-accu, die is geïntegreerd in de kofferbak.

E-boost

De elektromotor van de BMW ActiveHybrid 5 produceert maximaal 44 kW (55 pk). Gedurende 3 a 4 kilometer kan volledig elektrisch worden gereden met een maximum snelheid van 60 km/u. Daarna komt de zescilinder 3,0-liter turbomotor in actie. Bij stevig optrekken zijn beide krachtbronnen actief. In deze E-boost-functie is in totaal 450 Nm trekkracht beschikbaar - een winst van 50 Nm ten opzichte van de trekkracht van de zescilinder benzinemotor.

Beide krachtbronnen drijven de achterwielen aan via een achttrapsautomaat. De elektromotor is ondergebracht in de behuizing van de versnellingsbak, voor een zo compact mogelijke bouw en minimale aandrijvingsverliezen.

Slim elektronisch energiemanagement

Veel van de efficiency is ook bereikt door slim elektronisch energiemanagement, zegt BMW. Dat zorgt ervoor dat bij lage snelheden zo veel mogelijk elektrisch wordt gereden. De elektronica krijgt informatie van onder meer het standaard Professional-navigatiesysteem. Verandering in weg- en verkeerssituaties worden zodoende al van te voren gesignaleerd. Het elektronisch brein zorgt met die informatie bijvoorbeeld dat de accu genoeg stroom heeft voor elektrische ondersteuning bij een naderende helling. Die extra energie wordt vervolgens weer teruggewonnen doordat de elektromotor op de weg omlaag weer als dynamo fungeert.

Begin 2012 start de levering van de BMW ActiveHybrid 5. De consumentenprijs is vanaf €69.970,-

Plaats op:
Datum: 3 oktober 2011
Categorie: Technologie & Innovatie
Bron: BMW Group Nederland - BMW
Gerelateerde artikelen  
26-02-2010 Nieuws BMW Concept 5 Serie ActiveHybrid: maximaal rendement
09-08-2011 Nieuws BMW i presenteert nieuwe visie op mobiliteit
05-04-2011 Nieuws Nieuwe 'modulaire' motoren voor BMW's
25-10-2010 Achtergrondartikelen Opel Ampera: hybride of niet?
20-10-2010 Nieuws Twee milieuprijzen voor Mercedes-Benz Bedrijfswagens
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,03 seconden.