Nieuws  
 

Sneeuwkettingen bieden veel meer grip op sneeuw en ijs dan banden die zijn ingespoten met bandenspray. Dat blijkt uit de meest recente sneeuwkettingentest van de ANWB.

Bijna alle geteste kettingen scoren goed; slechts één ketting voldoet minder. Wie veilig met de auto op wintersportvakantie wil gaan, doet er goed aan kettingen te huren of te kopen, is het advies van de ANWB. Sneeuwkettingen zijn een aanvulling op de in veel landen verplichte winterbanden.

In totaal onderzocht de ANWB negen merken sneeuwkettingen, twee bandenspray's en twee 'sneeuwsokken', hoezen die men over de band kan trekken om deze meer grip te geven. Van de geteste sneeuwkettingen scoorde alleen de snelmontageketting Thule K-Summit redelijk, waar de overige kettingen goed scoorden.

Opvallend is de goede score van de Michelin Easy Grip II. Deze is gemaakt van een met koolstofversterkte kunststofkabel. In de meeste landen in de Alpen is deze nog niet toegestaan als er kettingplicht geldt, door het ontbreken van staal in de ketting.

De spuitbussen met lijmachtige substantie blijken wel gebruiksvriendelijk maar bieden weinig grip op sneeuw en ijs. De opgespoten laag slijt bovendien snel weg.

Sneeuwsokken bieden een redelijk grip op sneeuw en kunnen in Nederland eventueel gebruikt worden om het wegrijden makkelijker te maken. Voor wintersportomstandigheden presteren ze onvoldoende en zijn ze niet toegestaan als sneeuwkettingen verplicht zijn.

Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde wegen waar zelfs winterbanden tekort schieten. In veel wintersportgebieden geldt in bepaalde omstandigheden een verplichting sneeuwkettingen te gebruiken.

Wegen waar deze verplichting geldt, zijn te herkennen aan een rond blauw bord met een sneeuwketting erop.

Schneekette_bord_sneeuwketting_verplichtDe resultaten van de sneeuwkettingentest 2011 zijn te vinden op anwb.nl/auto.

Plaats op:
Datum: 17 november 2011
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: ANWB B.V.
Gerelateerde artikelen  
23-09-2011 Nieuws Winterband beter dan vier-seizoenenband
21-12-2011 Nieuws Bovag met overzicht regels voor winterbanden
07-01-2016 Nieuws Ik ga op wintersport met de auto en neem mee…
26-09-2013 Nieuws ANWB: winterbanden beter, zuiniger en goedkoper
10-10-2017 Nieuws Ruimere keuze aan winterbanden
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,13 seconden.