Nieuws  
 

Maar liefst driekwart van de Nederlandse automobilisten bereidt zich nauwelijks voor op winterse weersomstandigheden, blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Team Vier uitvoerde in opdracht van TomTom.

De minimale voorbereidingen die ze treffen, mogen vooral niet te veel geld kosten. Zo zijn een ijskrabber en ruitenwisser- of koelvloeistof met antivries de meest getroffen maatregelen. Winterbanden, een wintercheck of een speciale onderhoudsbeurt zijn volgens het onderzoek beduidend minder populair.

Verder is het opvallend dat de Nederlandse vrouw zich beter lijkt voor te bereiden op sneeuw, kou en ijzel dan mannen.

Verrassen

"Het verbaast ons dat Nederlandse automobilisten nauwelijks voorbereidingen treffen voor mogelijk winterweer", zegt Joost Jetten, VP Benelux en Zuidelijk Afrika bij TomTom.

"Het lijkt erop dat we ons laten verrassen door winterse omstandigheden op de weg, met alle veiligheidsrisico's en overige risico's van dien. Als de winter dan echt doorzet, worden veel mensen overvallen door het weer. Dit geldt zeker voor de eerste sneeuw."

Meest getroffen maatregelen

Ondanks de geringe voorbereidingen beweert 63 procent van de Nederlandse automobilisten goed voorbereid te zijn op het winterweer. De meest getroffen maatregelen zijn:

- ijskrabber: 89 procent
- antivries in de ruitenwisservloeistof: 74 procent
- antivries in de koelvloeistof: 63 procent
- winterbanden: 46 procent
- speciale onderhoudsbeurt voor de winter: 27 procent

Wat verder opvalt, is de creativiteit waarmee de gemiddelde automobilist zijn voorruit ijsvrij krijgt. Naast de gebruikelijke ijskrabber, ruitontdooier en een stuk voorruitfolie of karton hanteert de Nederlandse automobilist ook een cd-hoesje, de cd zelf of een bankpasje voor deze klus.

Vrouwen, mannen, Nederlanders en Belgen

Opvallend aan het onderzoek zijn de verschillen tussen man en vrouw en tussen Nederlanders en Belgen. Vrouwen nemen over het algemeen meer maatregelen. Zo gebruiken vrouwen vaker ruitbeschermers (voorruitfolie of karton): 41 procent ten opzichte van 29 procent van de mannen.

Wel blijkt dat vrouwen later maatregelen nemen. 77 procent van de vrouwen verklaart pas bij voorspeld winterweer actie te ondernemen, tegen 54 procent van de mannen. Belgische automobilisten laten vaker een speciale onderhoudsbeurt uitvoeren (39 procent ten opzichte van 27 procent van de Nederlanders). Nederlanders verwachten dat ze genoeg hebben aan het meenemen van een startkabel om zich bij pech wel te redden (37 procent ten opzichte van twintig procent van de Belgen).

Aan het onderzoek deden in totaal 1.015 automobilisten in Nederland en België mee.

Plaats op:
Datum: 19 januari 2012
Categorie: Markt en onderzoek
Bron: TomTom Business Solutions
Gerelateerde artikelen  
30-01-2012 Nieuws En op de drie bang om te rijden in winterweer
29-11-2010 Nieuws ASR onderzoek: winterchecks populair, winterbanden niet
30-03-2011 Nieuws Vrouwen nemen navigatiesysteem te serieus
15-02-2019 Nieuws Ruim helft Nederlanders zet wekker vroeg om files te vermijden
19-06-2019 Nieuws Driekwart automobilisten biecht deukschade eerlijk op
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,05 seconden.