Nieuws  
 

Fiscalist Sybren Christians van Fiscount meldt in een column op Plein+ dat de gestaffelde fiscale bijtelling voor personenauto's misschien al in 2013 wordt ingevoerd. Christians baseert deze stelling op de 'voortvarende' brief van staatssecretaris Weekers aan de Tweede Kamer.

Eerder meldde ook de VNA dat Financiën 'serieus gaat kijken' naar variabele bijtelling. De branchevereniging is blij dat de overheid nu oren heeft naar deze langgekoesterde wens van de autoleasebranche.

Het beoogde regime zou in 2013 voor bestelauto's van de zaak moeten ingaan en wellicht het jaar daarna, volgens de VNA, voor personenauto's van de zaak. Maar volgens fiscalist Christians zou de minister voortvarender te werk willen gaan.

"Gelet op het ontbreken van technische moeilijkheden lijkt invoering per 1-1-2013 haalbaar. Door de toepassing van de staffel in zijn brief niet te beperken tot bestelauto's, geeft Weekers in mijn optiek aan dat hij overweegt de bijtelling gelijk voor alle auto's aan te passen.

Dit is ook logisch omdat de Kamer al diverse malen heeft gevraagd om een systeem waarbij de leaserijder het in zijn portemonnee voelt als hij meer privé rijdt. De gestaffelde bijtelling is zo'n systeem", aldus Christians in zijn column.

Fraudebestendigheid

Vorige week werd bekend dat een proef met een blackbox voor personenwagens niet doorgaat. De proef met bestelauto's is overtuigend genoeg geweest. Of zoals de brief het verwoord 'Op basis van de ervaringen met de reeds bestaande systemen is voldoende gebleken dat deze voldoen aan de eisen die aan zo'n systeem moeten worden gesteld op het gebied van betrouwbaarheid, fraudebestendigheid en gebruiksvriendelijkheid.'

Inmiddels zijn ook de eisen waaraan een automatische rittenregistratie moet voldoen gepubliceerd. Technisch lijkt er derhalve geen belemmering meer te zijn om privégebruik te belasten op basis van de werkelijke privékilometers. Dat zou een forse stimulans betekenen voor de fiscale vergroening.

Plaats op:
Datum: 19 maart 2012
Categorie: Fiscaal
Bron: Plein+/VNA
Gerelateerde artikelen  
14-03-2012 Nieuws Geen proef met blackbox voor personenwagens
05-01-2013 Nieuws Staatssecretaris Weekers wil gestaffelde bijtelling
19-09-2011 Nieuws Kabinet wil af van vaste bijtelling (update)
11-02-2011 Nieuws Kamerfracties: schaf rittenregistratie bestelauto af
29-04-2012 Nieuws VNA tegen afschaffen van "geen bijtelling"
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,05 seconden.