Nieuws  
 

De meeste automobilisten zien het openbaar vervoer nauwelijks als alternatief voor hun reis. Dat komt onder andere doordat men de reistijd van het OV flink overschat, blijkt uit een promotieonderzoek.

Gemiddeld overschatten automobilisten de reistijd met ruim 100 procent. Als een autorit een uur duurt, denken ze dus dat je over dezelfde rit met het openbaar vervoer meer dan twee uur doet.

Gemiddeld genomen is een OV-rit echter 1,5 keer zo lang als een autorit, het verschil is dus kleiner dan de meeste mensen denken, zo blijkt uit het onderzoek van Job van Exel, die aan de Vrije Universiteit van Amsterdam promoveerde op een onderzoek naar keuzegedrag van reizigers.

Automobilisten die wel een goed beeld hebben van de reistijd met openbaar vervoer, zeggen vaker te overwegen om trein, metro, tram of bus te pakken. Volgens Van Exel is het nodig dat beleid rond mobiliteitskeuzes zich richt op keuzereizigers. Dit beleid moet inspelen op hun beleving van de vervoerwijzen beleven en op de manier waarop ze keuzes maken.

Plaats op:
Datum: 19 maart 2012
Categorie: Mobiliteit
Bron: Kennisplatform Verkeer en Vervoer
Gerelateerde artikelen  
20-12-2011 Nieuws Reistijd OV door automobilisten (fors) overschat
14-12-2012 Nieuws CBS: in ochtendspits 2,4 miljoen mensen achter het stuur
20-12-2011 Nieuws Eemnes best bereikbare plaats van Nederland
09-07-2013 Nieuws CBS: auto op bijna alle afstanden het snelst
01-07-2019 Nieuws Doelgroepenvervoer houdt mensen met beperking mobiel
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,04 seconden.