Nieuws  
 

Van januari tot en met april 2012 stonden we 2,2 miljoen uur minder in de file dan in dezelfde periode vorig jaar. De filedruk nam met 5,6 procent af terwijl nagenoeg evenveel verkeer gebruik heeft gemaakt van de wegen en ook het totaal aantal afgelegde kilometers gelijk is gebleven.

Sinds 2000 is de totale filezwaarte niet zo laag geweest.

Dat blijkt uit de Publieksrapportage Rijkswegennet van Rijkswaterstaat die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Schultz: "Dit is heel goed nieuws voor automobilisten en vervoerders. Maar ook voor mensen die rond notoire fileknelpunten leven. Minder files betekent ook schonere lucht voor omwonenden. Toch ben ik nog niet tevreden. Voor onze economie is het essentieel dat de bereikbaarheid optimaal is. Daar moeten we de komende jaren hard aan blijven werken."

Betere doorstroming

De betere doorstroming komt vooral doordat er de afgelopen periode op verschillende plaatsen wegen zijn verbreed en spitsstroken zijn geopend. De openstelling van nieuwe wegdelen op de belangrijke verkeersaders, de A2 en de A4 laten grote verbeteringen in reistijd zien.

Op het traject A4 Badhoevedorp - Zoeterwoude is de reistijd van weggebruikers met 13 minuten verkort tegenover de oude situatie. Begin mei is een extra rijstrook geopend tussen Gouda en Woerden waardoor de weggebruiker dit traject gemiddeld 8 minuten sneller aflegt.

Filetop-10

Op de eerste plaats in de filetop-10 staat nu de A50 tussen de Waalbrug en Knooppunt Ewijk. Hier wordt tot eind 2014 gewerkt aan de aanleg van extra rijstroken en de brug over de Waal.

Ook bij andere locaties uit de filetop-tien zoals de A12 tussen Lunetten en Veenendaal wordt gewerkt aan uitbreiding van de weg om de doorstroming te verbeteren.
Werkzaamheden

Van alle files wordt maar een klein deel veroorzaakt door werkzaamheden. De hinder door werkzaamheden was eind 2011 al gedaald van 6 naar 5,1 % van de totale filezwaarte en dat is de eerste periode van dit jaar op dit lage niveau gebleven. De hinder nam eind vorig jaar onder meer af omdat er weinig spoedwerkzaamheden nodig waren voor het repareren van vorstschade.

Plaats op:
Datum: 1 juni 2012
Categorie: Mobiliteit, Overheid
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Gerelateerde artikelen  
22-11-2011 Nieuws Filedruk daalt dertig procent
27-10-2017 Nieuws Jaarfilezwaarte licht stijgend
16-04-2012 Nieuws Filedruk A12 fors afgenomen
09-09-2010 Nieuws Dit najaar veel hinder op de weg
01-07-2011 Nieuws ANWB: Filezwaarte daalt verder
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,07 seconden.