Nieuws  
 

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft gisteren officieel het Europese bandenlabel gepresenteerd dat vanaf november verplicht is bij de verkoop van nieuwe autobanden. Volgens Atsma betekent het bandenlabel winst voor het milieu en de portemonnee van de berijder.

Het label laat zien hoe een band presteert op drie criteria: rolweerstand (direct van invloed op het brandstofverbruik), afrolgeluid en grip op nat wegdek.

Alle banden die op de markt zijn toegelaten voldoen aan zekere veiligheidscriteria, maar binnen die veilige marges kan de remweg per band nog aanmerkelijk variëren. Minstens zo groot zijn de prestatieverschillen op het gebied van brandstofverbruik en geluid.

Liters brandstof

Atsma: 'Ik denk dat veel autobezitters, met mij, tot nu toe maar moeilijk konden kiezen als ze nieuwe banden nodig hadden. Je vroeg wat aan de verkoper over prijzen, merkreputatie, het profiel en misschien de voorspelde levensduur - daar hield het mee op. Verder was het net als bij de eerste T-Ford: ze zijn allemaal zwart. Nu moeten banden kleur bekennen: er hangt een label aan dat op drie zeer relevante criteria de objectief gemeten prestaties weergeeft. Banden dragen voor een belangrijk deel bij aan de geluidsbelasting van een voorbijrijdende auto. En op het gebied van brandstofverbruik kan een band gedurende z'n levensduur een verschil van vele liters brandstof uitmaken. Dat merkt de consument in z'n portemonnee, en dat telt door in onze gezamenlijke uitstoot van CO2'.

Vorige week werd bekend dat de toezichthouder op het bandenlabel de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wordt. Kwik-Fit heeft in het voorjaar laten weten te verwachten dat de prijs van de banden door het label omhoog zal gaan.

Plaats op:
Datum: 5 september 2012
Categorie: Overheid, Banden
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Gerelateerde artikelen  
30-05-2012 Nieuws Kwik-Fit: bandenlabel gaat banden duurder maken
22-02-2013 Nieuws ANWB: bandenlabel zorgt voor betere natweerprestaties
31-08-2012 Nieuws Rijksoverheid maakt handhaver bandenlabel bekend
15-10-2013 Nieuws Goodyear: bandenlabel heeft groeiende invloed op aankoop
08-10-2012 Nieuws Rubberleverancier komt met brandstofbespaar-app
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,54 seconden.