Nieuws  
 

65% van de werknemers bepaalt graag zelf wanneer hij of zij werkt. Daarnaast vindt 48% het belangrijk om zelf de werkplek te bepalen. Een flexwerkplek dus.

Veel bedrijven vullen het nieuwe werken (HNW) in als plaatsonafhankelijk werken met flexibele werkplekken. Maar flexibele werktijden zijn dus minstens zo belangrijk. 60% van de werknemers verwacht hierdoor werk en privé beter te combineren.

Dit blijkt allemaal uit onderzoek van het Kenniscentrum Werk & Vervoer - een samenwerkingsverband van FNV, CNV en MHP - en Qidos onder ruim 10.000 werknemers uit profit en non profit-bedrijven. Het onderzoek is uitgevoerd onder zowel het kantoorpersoneel als uitvoerders zoals monteurs en verpleegkundigen.

Nadelen van flexibele werktijden zijn er ook. 21% van de werknemers vindt het lastig om grenzen te stellen in het werk. Karlien Haak, projectleider van het Kenniscentrum: "Je kunt merken dat we in een overgangsfase zitten naar meer volwassen arbeidsverhoudingen. Werknemers nemen graag verantwoordelijkheid, maar zijn tegelijk op zoek naar de balans. Uit loyaliteit of onder sociale druk gaan werknemers soms te lang door. Als dat structureel gebeurt kan het de gezondheid én productiviteit schaden."

Het Kenniscentrum en de vakbeweging maken deel uit van de campagne ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf!' die dit najaar voor de derde keer plaatsvindt. De week van HNW vindt plaats van 12 t/m 17 november. Tijdens de campagne zullen invloed van werknemers op hun werktijden en de invulling van het nieuwe werken op verschillende werkvloeren - zoals zorg en productie - veel aandacht krijgen.

Plaats op:
Datum: 5 september 2012
Categorie: Het Nieuwe Werken
Bron: Kenniscentrum Werk & Vervoer
Gerelateerde artikelen  
21-09-2011 Nieuws Kenniscentrum Werk & Vervoer gaat door in 2012
10-08-2011 Nieuws Wetsvoorstel flexibel werken naar Kamer
22-12-2010 Nieuws Bekendheid met Het Nieuwe Werken sterk toegenomen
24-08-2012 Nieuws Werknemer en werkgever gebaat bij minder reistijd
18-10-2011 Nieuws Campagne 'Het Nieuwe Werken doe je zelf' van start
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,06 seconden.