Nieuws  

Kunnen Nederlandse autoleasemaatschappijen ook in de toekomst de assurantiekosten vrij van BTW aan de lessee blijven doorbelasten? Over die vraag loopt momenteel een zaak bij het Europese Hof van Justitie. Vooruitlopend daarop heeft de VNA voor haar leden de impact verkend van deze zaak.

Het Europese Hof van Justitie behandelt momenteel een zaak van de Poolse leasemaatschappij BGZ Leasing. Deze kwestie draait om de vraag of assurantiekosten separaat van de hoofddienst, de leasing van de auto, aan de lessee mogen worden doorbelast, waarbij de assurantiekosten geen BTW dragen.

Hoewel het een Poolse zaak betreft, heeft de uitspraak van het Hof mogelijk ook gevolgen in Nederland, stelt de VNA op haar website. De BTW-heffing is namelijk in alle Europese lidstaten gebaseerd op dezelfde Europese BTW-richtlijn. Assurantiekosten mogen in onder andere Nederland vrij van BTW gefactureerd worden mits deze kosten als doorlopende post behandeld worden en op de nota apart gespecificeerd worden. In Polen mag dat niet.

De uitspraak in deze zaak wordt binnen een half jaar verwacht. De VNA verwacht dat de Nederlandse praktijk ongewijzigd zal kunnen blijven maar is over de mogelijke consequenties wel in gesprek met het ministerie van Financiën. Mocht de Europese rechter onverhoopt zou oordelen dat afzonderlijke doorbelasting niet langer mogelijk is, dan pleit de VNA bij Financiën voor een adequate overgangsregeling voor bestaande situaties.

 

Plaats op:
Datum: 14 oktober 2012
Categorie: Fiscaal, Juridisch
Bron: Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen VNA
Gerelateerde artikelen  
26-11-2008 Nieuws Hoge Raad legt BTW-correctie voor aan Europese rechters
03-03-2011 Nieuws Goedkope autoverzekering voor vrouwen mag niet meer
08-04-2013 Nieuws Autoverzekeringen vorig jaar 16% duurder – lease profiteert
08-10-2009 Nieuws Leasen op buitenlands kenteken bestraft.
29-07-2008 Nieuws Roetfilters mogen eerder verplicht gesteld worden
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,02 seconden.