Nieuws  
 

In Nederland is er volop discussie over het normverbruik versus het reële verbruik van auto's. In Vlaanderen heeft de overheid zich gecommitteerd aan de zogenaamde (alternatieve) ecoscore. Waarbij nu blijkt dat de uitstoot van vooral dieselwagens veel slechter blijkt te scoren dan gedacht.

Een online databank verzamelt in Vlaanderen alle ecoscores van alle type wagens met verschillende brandstofsoorten. Hoe minder schadelijk voor het milieu, hoe hoger de ecoscore.

Aan de basis van die ecoscore ligt niet de gebruikelijke testcyclus maar de alternatieve Common Artemis Driving Cycles (CADC). Deze cyclus zou de realiteit beter moeten benaderen, doordat er in die cyclus veel sterkere acceleraties zijn ingevoerd alsook een veel hogere rijdynamiek en een realistisch aandeel hoge snelheid met pieken tot 130 km/u.

Uit de nieuwste resultaten volgens de CADC-cyclus blijkt dat diesels een probleem hebben wat de NOx-uitstoot betreft. Een moderne euro 5-dieselwagen heeft een NOx-uitstoot die hoger is dan de euro 1-norm (van kracht sinds 1992). Dat wil dus zeggen dat volgens een euro 5-dieselwagen in reëel verkeer 5 keer meer NOx uitstoot dan hij volgens de euro 5-norm zou mogen.

Ook voor oudere dieselwagens blijkt uit testen dat de NOx-uitstoot in reëel verkeer hoger is dan de norm voorschrijft.

De testen hebben geresulteerd dat veel aangekochte dienstauto's van de Vlaamse overheid dit jaar een aanzienlijke lagere ecoscore hebben. Terwijl men zich eigenlijk had gecommitteerd aan de meetcijfers van de ecoscore. De Vlaamse overheid gaat nu een overgangsregeling formuleren. Ook zal men hierover de diverse importeurs en leasemaatschappijen informeren.

Plaats op:
Datum: 9 november 2012
Categorie: Aanbestedingen, Milieu
Bron: Mobimix
Gerelateerde artikelen  
09-11-2010 Nieuws Vlaanderen wil dieselautos zwaarder gaan belasten
08-10-2013 Nieuws CE Delft: moderne dieselauto slecht voor luchtkwaliteit
19-09-2010 Nieuws 'Diesels Euro 6 norm verzekerd van subsidies'
27-03-2009 Nieuws Einde BPM toeslag schone dieselauto in zicht
13-01-2020 Nieuws Allego breidt laadnetwerk uit in Vlaanderen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,07 seconden.