Nieuws  

Zowel de RAI Vereniging als de VNA reageren positief op de uitlating van de staatsecretaris van Financiën, Frans Weekers, over de gestaffelde bijtelling. Zo'n plan was begin 2012 al in een vergevorderd stadium, zegt de VNA, maar door het Lenteakkoord verdween het in de ijskast. "Zowel het ministerie als de VNA hebben hun huiswerk al gedaan. We zouden dus relatief snel tot een concreet voorstel moeten kunnen komen”, aldus Renate Hemerik van de VNA.

Renate Hemerik van de VNAGestaffelde bijtelling op basis van daadwerkelijk gereden privékilometers wordt door de VNA al geruime tijd bepleit in Den Haag. Nadat de forensentax eind vorig jaar van het toneel verdween, heeft de VNA bij de top van Financiën ervoor gepleit om het concept zo snel mogelijk weer op te pakken. "Het is fijn dat de staatssecretaris nu ook in de media aangeeft dat hij nu vaart wil maken", zegt Hemerik.

Een regime van variabele bijtelling stimuleert bewust reisgedrag en een bewuste keuze voor schone en zuinige auto's, heeft de VNA al eerder laten onderzoeken in het rapport Zicht op de zakelijke (auto)mobiliteit. Het beloont werknemers tot het maken van minder privékilometers met de auto van de zaak, hetgeen de werkgever leasekosten en de werknemer bijtelling bespaart en de doorstroming op de wegen bevordert.

Het tweede effect is dat de autokilometers die gemaakt worden, vaker in een schone en zuinige auto zullen worden gemaakt. Hemerik: "Momenteel maakt ongeveer een kwart van de werknemers die recht hebben op een personenauto van de zaak geen gebruik van dat recht. Daarnaast gebruikt ongeveer eenvijfde van de werknemers die wél een personenauto van de zaak hebben, deze niet privé. In beide categorieën maken werknemers hun privékilometers vaak in een oudere, minder schone privéauto en dit betekent een ongekende, onnodige milieuvervuiling.”

Plaats op:
Datum: 7 januari 2013
Categorie: Fiscaal, Overheid
Gerelateerde artikelen  
05-01-2013 Nieuws Staatssecretaris Weekers wil gestaffelde bijtelling
19-09-2011 Nieuws Kabinet wil af van vaste bijtelling (update)
15-06-2011 Nieuws VNA: verdere vergroening auto van de zaak
14-03-2012 Nieuws Geen proef met blackbox voor personenwagens
27-03-2009 Nieuws Aanpakken fraude of beter systeem bijtelling
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,03 seconden.