Nieuws  
 

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat verschillen in bijtellingstarieven niet strijdig zijn met het non-discriminatiebeginsel. Dat meldt RAI Vereniging.

Sinds 2008 is de hoogte van de bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak afhankelijk van de CO2-uitstoot. In geding was de vraag of dit niet strijdig is met het non-discriminatiebeginsel, omdat de bijtelling geheven wordt over het privégebruik.

Het ging in deze casus om een berijder van een Citroën C5 van de zaak, waarop het 25%-bijtellingspercentage van toepassing was. Hij stelde dat er sprake is van verboden discriminatie tussen personen met een auto van de zaak waarvoor de 25% bijtelling geldt en personen met een auto van de zaak met een bijtelling van 14%. Hij voerde aan dat de wetgever onjuiste criteria heeft gehanteerd: de bijtelling gaat over het privévoordeel en dat verschilt niet bij gebruik van auto’s met een verschillende CO2-uitstoot.

Beoordelingsvrijheid

Op basis van oudere jurisprudentie oordeelt het Hof Amsterdam echter anders: Het non-discriminatiebeginsel verbiedt niet iedere ongelijke behandeling van gelijke gevallen, maar alleen de gevallen waarbij een objectieve en redelijke rechtvaardiging voor de ongelijke behandeling ontbreekt. “Daarbij komt aan de wetgever een ruime beoordelingsvrijheid toe”, aldus het hof.

Geen discriminatie

Voor zover er al sprake is van gelijke gevallen, vindt de rechter dat de wetgever hier binnen deze ruime beoordelingsvrijheid is gebleven. De objectieve en redelijke rechtvaardiging is er in gelegen dat die het gebruik van minder milieubelastende auto’s wil stimuleren en daarvoor terecht voor de uitvoerbaarheid heeft aangesloten bij de Europese richtlijn voor de meting en vaststelling van de CO2-uitstoot.

Plaats op:
Datum: 31 januari 2013
Categorie: Juridisch
Bron: RAI vereniging
Gerelateerde artikelen  
01-06-2010 Nieuws 'Lage bijtelling niet illegaal'
15-10-2009 Nieuws Beroep op gelijkheidsbeginsel MRB-tarief ondernemers afgewezen
14-04-2013 Nieuws Hoge Raad: verschil in btw-correctie auto van de zaak mag
18-09-2017 Nieuws 25 procent bijtelling blijft helaas 25 procent
12-09-2009 Nieuws Bijtelling voor 2 auto's tegelijk
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,05 seconden.