Nieuws  
 

Met een toenemend aantal elektrische en plug-in hybride voertuigen wordt de vraag actueel of de vergoeding voor het thuis opladen van de elektrische auto door de werkgever onbelast mag worden verstrekt. Volgens AMD Automotive Fiscalisten mag dat, mits de kosten voldoende gespecificeerd zijn

Als de elektrische auto eigendom van de werknemer is, mag de werkgever net als andere auto’s belastingvrij 19 eurocent per kilometer vergoeden. Dat bedrag dient alle kosten te dekken. Afzonderlijke vergoeding van elektriciteitskosten is niet mogelijk.

Maar doorgaans worden elektrische auto’s geleast of zijn in het bezit van bedrijven – met dank aan alle fiscale stimuleringsmaatregelen. Het opladen van de auto bij de werklocatie zal doorgaans geen kosten voor de werknemer met zich meebrengen. Afhankelijk van de situatie kan dat echter wel het geval zijn als de auto thuis wordt opgeladen.

Als er voor het opladen thuis geen sprake is van een elektriciteitsnota die rechtstreeks aan de werkgever wordt gezonden, zal er sprake zijn van kosten die de werknemer betaalt voor de auto van zijn werkgever. Voor de loonbelasting is er dan sprake van zogenaamde ‘intermediaire kosten’, meldt AMD Automotive Fiscalisten. “Dat zijn kosten die de werknemer in opdracht van de werkgever en voor zijn rekening voorschiet voor zaken die tot het vermogen van de onderneming behoren. De werkgever kan dat soort kosten onbelast vergoeden, mits deze kosten voldoende gespecificeerd zijn.”

Bijtelling vindt bij elektrische auto’s ook nog niet plaats, waardoor privégebruik dus niet belast is. Pas vanaf volgend jaar (bij eerste tenaamstelling) moet er 7% worden bijgeteld.

Plaats op:
Datum: 2 april 2013
Categorie: Fiscaal, Elektrisch rijden
Bron: AMD automotive fiscalisten B.V.
Gerelateerde artikelen  
31-01-2011 Nieuws Buitenlandse verkeersboete niet belastingvrij te vergoeden
18-02-2010 Nieuws Bijdrage voor OV-abonnement niet aftrekbaar van bijtelling
25-05-2012 Nieuws Lenteakkoord: woonwerk belast, fiets ontzien
14-12-2018 Nieuws Fiscaal voordeel met private lease via de werkgever
29-08-2012 Nieuws Hof Amsterdam: werknemer moet leasecontract overnemen
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,04 seconden.