Nieuws  
 

De nieuwe aanbestedingswet is vanaf vandaag in werking getreden. Ondernemers moeten hierdoor meer kans krijgen overheidsopdrachten binnen te slepen.

In de ‘oude’ situatie hadden vooral kleinere bedrijven last van onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen. Dat moet veranderen; ook ZZP’ers moeten nu beter toegang krijgen tot lucratieve overheidsopdrachten.

Enkele wijzigingen? Volgens de nieuwe wet mogen opdrachten niet meer zonder goede reden worden geclusterd. Een bedrijf met bijvoorbeeld 120 vestigingen mag niet de schoonmaak van alle gebouwen bundelen in 1 aanbesteding. Daardoor maakt een klein schoonmaakbedrijf namelijk bij voorbaat al geen kans meer. Besluit een aanbestedende dienst een opdracht toch te clusteren? Dan mag dat alleen met een goede motivering.

De eisen die bij een aanbesteding aan een ondernemer worden gesteld moeten in verhouding staan tot de opdracht. Dat staat in de Aanbestedingswet. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een kleine ondernemer niet alle risico’s van een bouwproject hoeft te dragen, wanneer deze ondernemer zich onmogelijk kan verzekeren tegen al deze risico’s.

Ondernemers kunnen voortaan met een zogeheten eigen verklaring aangeven dat ze voldoen aan de gestelde eisen. Tot nu toe moesten alle deelnemers aan een aanbesteding originele bewijsstukken aanleveren; dat kost veel tijd en moeite.

Klik hier voor meer informatie omtrent de nieuwe regels

Plaats op:
Datum: 2 april 2013
Categorie: Aanbestedingen
Bron: Rijksoverheid.nl
Gerelateerde artikelen  
15-02-2012 Nieuws Tweede Kamer akkoord met nieuwe aanbestedingswet
09-11-2011 Nieuws TenderNed voor overheidsaanbestedingen van start
16-12-2011 Nieuws Alle ministeries vanaf januari over op TenderNed
21-05-2013 Nieuws Rotterdamse tender voor ‘marktplaats voor mobiliteit’
17-10-2008 Nieuws Kadaster schrijft aanbesteding uit
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,15 seconden.