Nieuws  

De Tweede Kamer heeft gisteren unaniem ingestemd met een wetsvoorstel om het terugdraaien van kilometertellers in auto's strafbaar te stellen per 1 januari 2014. VNA is, als partner in de stichting Nationale AutoPas (NAP),  verheugd en spreekt van een doorbraak in de strijd tegen tellerfraude.

Renate Hemerik, directeur VNAVNA heeft bestrijding van fraude met auto's en kilometertellers hoog in het vaandel, zegt Renate Hemerik, directeur VNA.  "Jaarlijks lijden autobezitters en bedrijfsleven, waaronder ook de leasemaatschappijen, samen zo'n miljoen euro schade doordat tellers worden teruggedraaid. Voor leasemaatschappijen, die veel auto's naar de tweedehandsmarkt brengen, is een level playing field van groot belang. Dat gelijke speelveld staat echter onder druk door de aanwezigheid van teruggedraaide tellers. Daarom is het heel goed nieuws dat er een grote stap gemaakt is in de strijd tegen tellerfraude."

Kilometerhistorie

Dankzij het veelvuldig registeren van tellerstanden en het op die manier opbouwen van een kilometerhistorie per voertuig is het percentage Nederlandse auto's met een teruggedraaide teller teruggelopen naar zo'n 5 procent. Dat is een stuk lager dan in bijvoorbeeld Duitsland, waar naar schatting nog steeds zo'n dertig procent van de auto's een teruggedraaide teller heeft.

Binnen de huidige mogelijkheden lukt het NAP niet om dat percentage verder te laten dalen. Daarom pleiten NAP en haar partners al jaren voor het strafbaar stellen van het terugdraaien van kilometertellers. Nu is het nog zo dat alleen het onder valse voorwendselen verkopen van een auto met teruggedraaide teller strafbaar is. Als de benadeelde tenminste kan bewijzen dat dat moedwillig is gebeurd. Dat maakt vervolging van fraudeurs ingewikkeld, duur en tijdrovend.

Nu de Tweede Kamer gisteren unaniem heeft ingestemd met een wetsvoorstel om ook het terugdraaien zélf strafbaar te stellen, wordt het volgens de VNA veel gemakkelijker fraudeurs aan te pakken. “Bovendien zal het afschrikwekkende effect groot zijn”, aldus Hemerik.

Meer registratiemomenten

In het wetsvoorstel is ook geregeld dat bij veel meer momenten de kilometerstand van een voertuig verplicht moet worden ingevoerd in de tellerstandendatabase. Daardoor worden de mazen van het net steeds fijner en wordt het nog veel moeilijker om te frauderen met kilometerstanden.

Concreet is afgesproken dat autobedrijven niet alleen bij de APK, maar ook bij elke transactie boven de 150 euro de kilometerstand moeten invoeren.

De overheid draagt ook zorg voor handhaving van de nieuwe regels. Dat gebeurt door het Landelijk Instituut Voertuigcriminaliteit in samenwerking met justitie, de RDW en de branche.

Plaats op:
Datum: 26 april 2013
Categorie: Overheid, Juridisch, Onderhoud & ROB
Bron: Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen VNA
Gerelateerde artikelen  
20-03-2008 Nieuws Kamermeerderheid voor verbod op terugdraaien km-teller
15-03-2016 Nieuws Tellerrapport in strijd tegen terugdraaien tellerstanden
14-04-2009 Nieuws Nieuwe maatregelen tegen fraude met tellers
24-03-2016 Nieuws Aanpak tellerfraude auto’s kan veel strenger
13-12-2018 Nieuws Tellerrapport wordt gratis
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,09 seconden.