Nieuws  
 

Bierbrouwer Heineken mag negen van zijn juristen niet zomaar hun leaseauto afnemen. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam besloten, nadat Heineken daar in hoger beroep was gegaan, meldt advocatenkantoor Croon Davidovich.

 Heineken voerde in 2009 een nieuwe regeling in: leaseauto’s waren er voortaan alleen nog voor bepaalde functies of voor medewerkers die minimaal 20 duizend zakelijke kilometers per jaar aflegden, woon-werkverkeer uitgezonderd. De functie van jurist stond niet op de nieuwe leaseautolijst en deze werknemers reisden evenmin veel voor hun werk. Ze moesten hun lease-auto dus inleveren.

Negen juristen pikten dat niet en stapten naar de rechter. Volgens hen waren ze ooit met die dienstauto verleid om bij het bedrijf te komen werken. De auto was deel van hun arbeidsvoorwaarden, vonden ze. Ze hoefden van Heineken ook nooit een kilometeradministratie te voeren, dat was toch veelzeggend genoeg, aldus de advocaten. Zulke arbeidsvoorwaarden kun je achteraf niet terugdraaien, betoogde hun advocaat.

De kantonrechter stelde de Heineken-werknemers in 2011 al in het gelijk en het gerechtshof nu dus ook. Onder meer omdat ‘in hun aanstellingsbrief is vermeld dat zij in aanmerking komen voor een leaseauto of voor de leaseautoregeling ‘gezien het karakter van de functie’.

Arbeidsrechtadvocaat Max van Til, partner bij Croon Davidovich, komt in zijn praktijk regelmatig zaken tegen waarbij werkgevers de arbeidsvoorwaarden van hun personeel willen versoberen. ‘Dat gebeurt steeds meer nu de crisis zo lang aanhoudt. Maar deze uitspraak illustreert weer eens dat dit niet makkelijk is.’

Plaats op:
Datum: 30 april 2013
Categorie: Juridisch, Autoregelingen
Bron: Croon Davidovich
Gerelateerde artikelen  
21-04-2010 Nieuws Werkgever mag leaseauto wegens bezuinigingen terugeisen
08-09-2010 Nieuws Leaseauto uit top10 secundaire arbeidsvoorwaarde
20-09-2010 Nieuws IBM en Centric gaan besparen op leaseauto
08-03-2010 Nieuws Afnemen van leaseauto mag (soms)
25-10-2010 Nieuws Meer leaseauto's voor ICT'ers
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,03 seconden.