Nieuws  
 

Uit de evaluatie van de pilot Slim leasen van Maastricht-Bereikbaar moet blijken dat een mobiliteitsbudget voor werknemers met een leaseauto werkt. Het biedt voordelen voor zowel werkgevers als werknemers.

Voor werkgevers is het mobiliteitsbudget een instrument om kosten beter te beheersen. Werknemers biedt het de vrijheid om te beslissen hoe hij naar het werkt reist, met de leaseauto, de trein of de bus.

Aan de pilot hebben 140 werknemers meegedaan bij 10 bedrijven: Arcadis, Ballast Nedam, Cofely, DSM, Ernst & Young, Innervate, Kembit, Mise en Place, Strukton en Rubber Resources. Voor de evaluatie zijn 40 deelnemers ondervraagd.

De uitkomsten van de evaluatie maakt dat Maastricht-Bereikbaar verder gaat met het project Slim leasen.

Uitkomsten evaluatie

Bij alle deelnemers scoort een mobiliteitsbudget hoog (4 op 5) als toekomstige arbeidsvoorwaarde. En ongeveer de helft van de deelnemers geeft aan dat het mobiliteitsbudget hen tot gedragsverandering heeft aangezet. Ze hebben minder vaak de auto gebruikt en vaker alternatief vervoer.

Een belangrijke factor voor het slagen van de pilot is een gebruiksvriendelijk webbased mobiliteitsplatform, ontwikkeld door Mobility Concept. Via persoonlijke webpagina’s hebben deelnemers altijd een actueel overzicht van hun reizen en inzicht in hun budget. Deze online feedback draagt bij aan slim reisgedrag en slim gebruik van de leaseauto.

Geïnspireerd door de resultaten van de pilot nemen de eerste werkgevers inmiddels stappen om hun leaseregelingen te vernieuwen. Ook landelijk zijn er initiatieven met mobiliteitsbudgetten, zoals in de regio Rotterdam. Deze belangstelling is toe te schrijven aan de win-win situatie voor de betrokken partijen: Werkgevers zien besparingsmogelijkheden van 5 tot 10%. Werknemers meer keuzevrijheid en invloed op hun eigen reiskosten.

En last but not least, zet het mobiliteitsbudget de werknemer met een leaseauto aan tot minder autoritten.

Plaats op:
Datum: 19 juni 2013
Categorie: Mobiliteit, Overheid
Bron: Maastricht-bereikbaar
Gerelateerde artikelen  
15-11-2011 Nieuws Pilot Slim Leasen in Maastricht van start
23-01-2012 Nieuws Zuid-Limburg draait proef met persoonlijk mobiliteitsbudget
27-03-2013 Nieuws Tien voorbeelden hoe een mobiliteitsbudget in te voeren
23-05-2011 Nieuws Werknemer wil mobiliteitsbudget
23-01-2012 Nieuws Invoering mobiliteitsbudget: 20 procent minder files
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,03 seconden.