Nieuws  
 

De belastingdienst heeft op haar website een nieuwe modelovereenkomst voor de vastlegging van het verbod op privégebruik van een bestelauto gepubliceerd, meldt AMD Automotive Fiscalisten. Met opvallende verschillende ten opzichte van de vorige versie, meldt AMD.

Bij deze nieuwe overeenkomst is namelijk dat – anders dan in de oude versie – de consequentie van de overtreding van het verbod op privégebruik niet langer is dat dan alsnog de forfaitaire bijtelling wordt berekend, maar een bijtelling op basis van de daadwerkelijk gereden privékilometers keer de kilometerkostprijs. Daarnaast moet de werkgever een sanctie opleggen die volgens de belastingdienst minimaal € 300 per overtreding en € 1 per verreden kilometer moet bedragen.

Verkeersovertredingen
Het verbod op privégebruik kan gebruikt worden als instrument om geen rittenregistratie bij te hoeven houden ter voorkoming van de bijtelling. Het toezicht daarop moet de werkgever regelen, bijvoorbeeld door controle van kilometerstanden, controle op boetes voor verkeersovertredingen, controle op schademeldingen, brandstofgegevens en eventuele managementinformatie van een leasemaatschappij.

Is de controle door de werkgever voldoende, maar constateert de belastingdienst tóch privégebruik, dan wordt bij de werknemer nageheven. Is het toezicht onvoldoende, dan vindt naheffing bij de werkgever plaats. Dat geldt ook als de werkgever wist van het privégebruik, maar daar geen sancties aan verbindt.

Maar werkgevers kunnen volgens AMD gemakkelijker gebruik maken van de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’, sinds vorig jaar mogelijk. Dan hoeft ook geen rittenregistratie worden bijgehouden. De belastingdienst controleert naleving van zo’n verklaring vooral via camerabeelden.

Plaats op:
Datum: 10 juli 2013
Categorie: Fiscaal, Overheid
Bron: AMD automotive fiscalisten B.V.
Gerelateerde artikelen  
13-12-2010 Achtergrondartikelen Controlethema belastingdienst in 2011: auto van de zaak
08-12-2010 Nieuws Controlethema belastingdienst in 2011: auto van de zaak
09-01-2009 Nieuws Verklaring Geen Privé-gebruik, wat is verplicht?
25-02-2009 Nieuws Nu ook rittenregistratie mogelijk voor DGA
24-05-2011 Nieuws Fiscus int 15 miljoen aan naheffing bijtelling
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,07 seconden.