Nieuws  
( * ) Verplichte Velden
U kunt een bekende attenderen op het artikel. Geef het e-mailadres op van degene aan wie u de link wilt sturen. Daarbij kunt u, als u dat wilt, een commentaar schrijven.
E-mailadres van geadresseerde:*
Uw e-mailadres:*
Commentaar:
Verificatie:*
Geef de code van de afbeelding in exact zoals weergegeven. De code is niet hoofdlettergevoelig en kan geen nul bevatten.
 

De Nederlandse overheid ontvangt in 2013 circa € 14 miljard aan inkomsten uit het gemotoriseerde wegverkeer. Daar tegenover staan naar verwachting circa € 8 miljard aan uitgaven. Per saldo zijn de inkomsten circa 70% hoger dan de uitgaven. Dit verschil neemt de komende jaren naar verwachting met ongeveer € 1,3 miljard toe.
 
Een en ander blijkt uit een onderzoek dat Ecorys heeft uitgevoerd voor de ANWB. Het doel van het onderzoek was om zicht te krijgen op belastingen die samenhangen met het gemotoriseerd verkeer, zoals BPM, MRB en accijnzen. Ecorys heeft een overzicht opgesteld van de belastinginkomsten en de uitgaven van de overheid die samenhangen met het gemotoriseerde wegverkeer (privéauto’s, auto’s van de zaak, bestelauto’s, motoren en vrachtauto’s) voor 2013 en de komende jaren.
 
Bijtelling
 
Naast de € 14 miljard aan inkomsten ontvangt de overheid circa €7 miljard aan andere belastingen samenhangend met het gemotoriseerde wegverkeer, waaronder de bijtelling en BTW op autokosten. Dit betreft inkomsten die stuk voor stuk in de algemene middelen vloeien. Daarnaast ontvangt de overheid nog voor circa enkele honderden miljoenen aan inkomsten uit het gemotoriseerde wegverkeer die niet in de algemene middelen vloeien en waar een wederdienst tegenover staat, zoals voor kentekens, periodieke keuringen enz.
 
Ecorys onderzocht ook de relatie van de kosten voor autobezit en – gebruik tot het besteedbaar inkomen. Een gemiddelde auto kost een gezin veelal meer dan € 500 per maand, wat voor velen neerkomt op 10% van het besteedbaar inkomen.

Plaats op:
Datum: 17 oktober 2013
Categorie: Fiscaal, Overheid
Bron: ECORYS Nederland B.V.
Gerelateerde artikelen  
20-09-2013 Nieuws Overheid verdient bijna 20 miljard aan automobilist
04-05-2011 Nieuws Opbrengst brandstofaccijns: 7,7 miljard
17-09-2013 Nieuws ANWB: automobilisten betalen 1 miljard extra belasting
16-09-2013 Nieuws Leasecontracten bezorgen Nederlandse Staat 2,2 miljard
24-10-2007 Nieuws Meer dan 60 % benzineprijs is voor de overheid
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,06 seconden.