Nieuws  
 

Nederland gaat aan de slag met het toepassen van innovatieve technieken in auto's en langs de weg om het verkeer vlotter te laten doorstromen, meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Volgend jaar wordt er bijvoorbeeld ervaring opgedaan met persoonlijke rij- en reisadviezen.

Rijk, regionale overheden, marktpartijen, belangenorganisaties en kennisinstellingen hebben gisteren een gezamenlijke strategie gepresenteerd om met inzet van innovatieve technologie de fileproblemen aan te pakken. In de Routekaart 'Beter geïnformeerd op weg' zetten de betrokken partijen de koers uit voor investeringen in een grootschalige toepassing van deze technieken. 

Koppositie

Minister Schultz van HaegenMinister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) is blij dat de partijen de krachten bundelen. “Innovatieve slimme verkeerssystemen en in-car technologieën bieden grote kansen om de doorstroming op de wegen te bevorderen en de weggebruiker beter te informeren. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Over tien jaar zal zestig procent van het Nederlandse wagenpark in verbinding staan met andere auto's of online diensten. Uiteindelijk gaan we toe naar een situatie waarbij je alle benodigde informatie niet meer via borden langs en boven de weg, maar via je auto zal krijgen. Nederland loopt voorop met toepassingen voor slimme mobiliteit. We hebben alles in huis om deze koppositie behouden en daarmee ook een mooi exportproduct in handen.”

Files voorspellen

In 2014 starten verschillende projecten waarbij de nieuwe technologie wordt ingezet. In Amsterdam begint een grootschalige test waarbij automobilisten persoonlijke reistips op basis van real-time verkeersinformatie ontvangen.

Onderdeel van de proef is ook een nieuw systeem waarbij verkeerslichten en toeritdosseerinstallaties inspelen op dreigende opstoppingen op de weg. Door files te voorspellen en de verkeerssystemen daarop af te stellen, kan de doorstroming op de weg worden verbeterd. 

Spookfiles

Op de A58 in Brabant en op de 'slinger' ( A13, A20, A16) Rotterdam komen proeven gericht op de bestrijding van files die ontstaan als gevolg van schokgolven in het verkeer, zogeheten spookfiles. Schokgolfbewegingen veroorzaken bijna een kwart van de files in Nederland.  

De inzet van nieuwe technologie voor het verkeer maakt onderdeel uit van de aanpak van minister Schultz van Haegen voor een betere benutting van de bestaande infrastructuur.  De nieuwe technieken zorgen niet alleen voor een betere doorstroming op de wegen maar vergroten ook de betrouwbaarheid van reistijden.

170 miljoen euro

Daarnaast zijn er positieve effecten voor de verkeersveiligheid en voor het milieu. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu investeert via het programma Beter Benutten 170 miljoen euro in de ontwikkeling van nieuwe technologie voor slimme mobiliteit.

Plaats op:
Datum: 5 november 2013
Categorie: Mobiliteit, Overheid
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Gerelateerde artikelen  
08-02-2013 Nieuws Schultz wil slimme autotechnieken landelijk inzetten
21-10-2010 Nieuws Melanie Schultz op mobiliteit
20-09-2016 Nieuws Financiering infrastructuur is voor de toekomst zeker gesteld
26-06-2013 Nieuws Data moet sneller vrije parkeerplek opleveren
14-10-2016 Nieuws 600 miljoen euro extra in betere doorstroming verkeer
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,06 seconden.