Nieuws  
 

De prijzen voor diesel en LPG zijn onlangs naar recordhoogte gestegen. BOVAG heeft op verzoek van het ANP becijferd dat 61,5 procent van de verkoopprijs van benzine naar de schatkist van het Rijk gaat. Als gevolg van de kabinetsplannen stijgt dat aandeel binnen anderhalf jaar naar 62,9 procent. Bij diesel stijgt dat percentage van 50,7 naar 53,6.

Het kabinet wil in 2008 de BTW verhogen van 19 naar 20 procent, accijnzen op diesel en LPG verhogen en de jaarlijkse prijsindexatie doorvoeren. De maatregelen worden gepresenteerd onder het mom van milieubeleid maar dragen weinig tot niets bij aan een beter milieu. De verhoging van LPG-accijns is des te opmerkelijker, omdat dit de minst vervuilende brandstof is. Het kabinet motiveerde dit plan met het argument dat "de prijs in de afgelopen jaren niet was verhoogd". De verkoopprijs van LPG staat inmiddels op het hoogste punt ooit.

Achtergebleven uithoek

BOVAG-directeur Koos Burgman zei tegen het ANP: "In de afgelopen decennia blijven de investeringen in infrastructuur fors achter bij de inkomsten die het Rijk heeft uit automobiliteit. Men geeft dat geld liever uit aan andere zaken, die niets te maken hebben met het oplossen van het bereikbaarheidsprobleem."

Autorijdend Nederland draagt dit jaar via accijns, BTW, heffingen en belastingen ruim € 17 miljard bij aan de schatkist. Daar staat € 5,8 miljard aan investeringen in asfalt en spoor tegenover. Burgman pleit ervoor dat de overheid de inkomsten uit automobiliteit voortaan uitsluitend nog gebruikt voor het verbeteren van de bereikbaarheid van Nederland over de weg én via het spoor: "Als dat niet gebeurt, wordt Nederland een achtergebleven uithoek van Europa."

Plaats op:
Datum: 24 oktober 2007
Bron: BOVAG
Gerelateerde artikelen  
03-01-2011 Nieuws Accijns op autobrandstof met 0,6 procent verhoogd
11-09-2013 Nieuws BOVAG verbijsterd over plan brandstofaccijns te verhogen
07-04-2011 Nieuws En hele euro per liter rechtstreeks voor de schatkist
29-03-2010 Nieuws BOVAG wil af van provinciale opcenten
19-06-2008 Nieuws Autobranche blijft accijnsverhoging bevechten
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,04 seconden.