Nieuws  

Werkgevers die stellen dat de boete voor het inleveren van de leaseauto integraal doorberekend kan worden aan de werknemer trekken aan het kortste eind. In hoger beroep heeft het hof bepaald dat dit in strijd is met goed werkgeverschap.

Als een werkgever een auto ter beschikking stelt, dan ligt hier een contract aan ten grondslag. In een aantal van deze contracten staat de onsympathieke maatregel dat de werknemer bij uitdiensttreding alle kosten moet betalen van het voortijdig inleveren van de auto. VZR heeft altijd betoogd dat dit onhoudbaar is en heeft hier nu gelijk in gekregen.

Omdat er geen heldere jurisprudentie was, is VZR in 2013 gaan zoeken naar een zuivere zaak. Die is gevonden bij Mevr. Freriks, VZR lid, die bij uitdiensttreding en het inleveren van haar Peugeot 107 een buitensporige afkoopsom aan haar werkgever moest betalen van € 6.500,- . Samen met de familie Freriks heeft VZR de zaak gevoerd tot in hoger beroep waar op 16 februari 2016 door het hof uitspraak gedaan is.  

VZR heeft voor het berekenen van de daadwerkelijke schade door het voortijdig inleveren haar vaste expert ingeschakeld, Roel Hindriks van LeaseConsult. Het ingebrachte rapport, met een berekende echte schade van € 2.400,-, is door het hof onbetwist overgenomen.  

De uitspraak van deze zaak, ook wel het VZR arrest genoemd, schept veel duidelijkheid. In de eerdere uitspraak van de rechtbank bleek al dat bij een getekende overeenkomst een afkoopsom wel rechtsgeldig is, maar dat de btw over de afkoopsom niet doorbelast mag worden aan de werknemer. Nu in hoger beroep wordt er paal en perk gesteld aan de hoogte van de afkoopsom. Deze mag hoogstens de daadwerkelijke schade bedragen. Daarnaast is de werkgever verantwoordelijk richting de leasemaatschappij om dit uit te onderhandelen en dit onderbouwd aan te tonen.

Voorzitter Jan van Delft: “Dit VZR arrest is van groot belang voor onze leden. Het is goed dat er duidelijkheid is. Iedere zaak is natuurlijk anders, echter, wij kunnen hier in onze dienstverlening richting berijders goed mee uit de voeten. Het is een klinkende overwinning voor alle berijders in Nederland. Niet alle kosten kunnen zonder meer afgewenteld worden op de werknemer. Dit is een grote en mooie stap in de goede richting”.

Plaats op:
Datum: 19 februari 2016
Bron: Vereniging Zakelijke Rijders
Gerelateerde artikelen  
31-07-2017 Nieuws Werknemer betaalt 100 procent teveel bij afscheid nemen van leaseauto
24-08-2018 Nieuws Leaserijder vaak de pineut bij wisseling van baan
29-08-2012 Nieuws Hof Amsterdam: werknemer moet leasecontract overnemen
22-11-2010 Nieuws Logica op zwarte lijst bij VAvdZ
08-03-2010 Nieuws Afnemen van leaseauto mag (soms)
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2019 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,01 seconden.